;/
Olka: bardzo proszę o pomoc
| | x−1 | | y−2 | | z | |
1) znaleść przecięcie prostej l: |
| = |
| = |
| z płaszczyzną π 2x+y+3z+4=0 |
| | 2 | | 1 | | −2 | |
2)obliczyc pole powierzchni ograniczonej osiami ox i oy i wykresem funkcji y=−x
3+27
3)znalesc ekstremum funkcji f(x,y)=x
3−xy−x
2
| | n | |
4)zbadac zbieznosc szeregu ∑ |
| n=3 |
| | 3n | |
18 cze 10:36
Jack:
a) zamień równanie prostej na postać parametryczną, potem zwyczajnie postaw do równania
płaszczyzny i wyznacz t.
b) narysuj wykres, policz punkt a przecięcia z osią OX, i policz całkę ∫
0a (−x
3+27)dx
c) na początek policz pochodne po x, y (tu masz przykład:
http://www.matematyka.pl/97885.htm )
d) propnuję kryterium d'Alemberta:
| | an+1 | | (n+1)3n | | 1 | |
p=limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| <1 − szereg zbieżny |
| | an | | n*3n+1 | | 3 | |
18 cze 12:40
Olka: dzięki wielkie
18 cze 16:18
Olka: jeszcze jedno ....równanie rozniczkowe
18 cze 16:31
Jack:
i przez rozdzielenie zmiennych, scałuj obustronnie − to prosty przykład
18 cze 16:35
Olka: prosty dla kogoś kto to ogarnia

ale dzięki
18 cze 16:50
Jack:
w razie wątpliwości zawsze możesz ją wyrazić
18 cze 17:00
AS: Zad 1
Równanie parametryczne prostej
x = 1 + 2*t , y = 2 + t , z = −2*t
Wstawiam do równania płaszczyzny
2*(1 + 2*t) + 2 + t + 3*(−2*t) + 4 = 0 => t = 8
Współrzędne punktu
x = 1+ 2*8 = 17 , y = 10 , z = −16
Odp. P(17,10,−16)
18 cze 17:48