ciagi
Patrycja : czy moze mi ktos wytlumaczyc ciagi arytmetyczne a dokladnie oblicznie roznicy (r)
jezeli a1= 2 to dlaczego r=3
a1= 4 r =2
a1=10 r=−3
nierozumiem tego pomocy
18 cze 00:34
Ajtek: A dokładnie o co chodzi?
18 cze 00:36
załamany :( : zeby okreslic r musisz miec dane przynajmniej dwa wyrazy ciagu

po jednym nic nie mozesz
okreslic
18 cze 00:39
Ajtek: No nie, ale może to wynikać z treści zadania, np.
Oblicz a5 wiedząc, że a1=2, a r=4.
18 cze 00:40
Patrycja : mam obiczyc a30 i a40 dla ciagu 10,7,4,1,−2....
18 cze 00:43
załamany :( : mysle ze chyba ma obliczac to r
18 cze 00:43
Patrycja : mam pierwszy wyraz i roznice ale dalej nie wiem dlaczego jest taka roznica
18 cze 00:44
Patrycja : a1=10 a r= −3 ale nie wiem dlaczego −3
18 cze 00:44
Bogdan:
Patrycjo − co to jest różnica?
18 cze 00:46
Ajtek: Zauważ, że:
r=a
n+1−a
n
w Twoim przykładzie mamy ciąg liczb:
10, 7, 4, 1... itd.
czyli:
a
1=10, a
2=7, a
3=4......
Teraz do podanego przeze mnie wzoru podstaw, dwa sąsiednie wyrazy tego ciągu a otrzymasz
różnicę

.
18 cze 00:47
Ajtek: Dobry wieczór
Bogdan 
.
18 cze 00:47
Patrycja : dobre pytanie
18 cze 00:48
Patrycja : za an co mam podstawic?
18 cze 00:50
Patrycja : r=a+1−a2 ?
18 cze 00:51
Bogdan:
Witam
Ajtek 
.
Patrycjo − czekam na Twoją odpowiedź − co to jest różnica.
18 cze 00:51
Patrycja : 10+1−7=3
18 cze 00:51
Bogdan:
10 + 1 = 11, 11 − 7 = 4 a nie 3
18 cze 00:52
Ajtek: Bogdan, mogę się wtrącać?
18 cze 00:53
Patrycja : sorki moj bląd
18 cze 00:53
Patrycja : jak mam to podstawic do tego wzoru ma wyjsc r=−3 a mi nic takiedo nie wychodzi
18 cze 00:54
Patrycja : nikt mi nie pomoze
18 cze 00:58
Bogdan:
Tak
Ajtku, możesz oczywiście się wtrącić

,
zresztą nie otrzymałem odpowiedzi od Patrycji, więc wychodzę z tego wątku.
18 cze 00:59
lodzik: Witam Patrycje
18 cze 01:02
Patrycja : Ciąg arytmetyczny – ciąg liczbowy, w którym każdy wyraz można otrzymać dodając wyraz
bezpośrednio go poprzedzający oraz ustaloną liczbę, zwaną różnicą ciągu.
18 cze 01:03
Patrycja :
18 cze 01:04
Ajtek: Bogdan charakterny jesteś

. I za to Ciebie lubię, czegoś się uczę od Ciebie.
Pic polega na tym że, zapis a
n to, np. a
3, a a
n+1 to a
4, czyli dwa kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego.
Czyli aby wyliczyć r należy odjąc dwa sąsiednie wyrazy tego ciągu w sposób podany wyżej.
18 cze 01:05
ola: 10 + 1 = 11, 11 − 7 = 4 a nie 3
18 cze 01:08
Patrycja : ale wychodz mi 4 jak podstawie do wzoru a nie −3
18 cze 01:08
ola: 10+1−7=3
18 cze 01:10
Ajtek: Wykonaj działanie:
r=a2−a1
18 cze 01:10
Patrycja : a czemu powyzej jest wzor r=an+1−an
18 cze 01:11
załamany :(: r=a2−a2
18 cze 01:12
Patrycja : dzieki i sorki

juz rozumiem nie jest to takie trudne
18 cze 01:14
Ajtek: Zauważ, że "n+1" jest w indeksie dolnym, co nie zonacza an+1−an.
To oznacza odejmowanie dwóch kolejnych wyrazów c. arytm.
18 cze 01:14
załamany :(: niema za co
18 cze 01:15
Patrycja : aha to teraz rozumiem
18 cze 01:15
Patrycja : AJTEK DZIEKI
18 cze 01:16
Ajtek: Nie ma za co

.
18 cze 01:22