Rownanie
umwert: Jak rozwiazac takie rownanie: 24x3−36x2−36+24=0
17 cze 21:58
Eta:
takie? .... 24x3−36x2 −36 x +24=0
17 cze 22:04
umwert: tak tak, sorry za blad
17 cze 22:05
Eta:
uprość przez 12
2x3 −3x2 −3x +2=0
1/ sposób:
2x3 +2 −3x2 −3x=0
2( x3+1) −3x( x+1)=0 ze wzoru a3+b3= (a+b)(a2−ab +b2)
2(x+1)(x2−x+1) −3x( x+1)=0
(x+1)( 2x2−2x +2 −3x)=0
(x+1)(2x2−5x +2)=0
x= −1 v 2x2−5x +2=0 −−−−−−− Δ=........ dokończ
17 cze 22:27
umwert: Dzieki wielkie

Chcialbym tak "widziec" wszystko jak na dloni
17 cze 22:34