| ||||||||||||
P(A) = | = ........ | |||||||||||
|
jestem zielona
| 18!*19*20 | 2*48! | ||||||||||
P(A) = | = | * | =
| |||||||||
| 2*18! | 48!*49*50 |
| 19*20 | ||
= | =............ dokończ | |
| 49*50 |
| n! | ||||||||
= | |||||||||
| k!*(n−k)! |
| 5! | 5! | 3!*4*5 | 4*5 | ||||||||||||
= | = | = | = | = 10
| ||||||||||||
| 2!*(5−2)! | 1*2*3! | 2*3! | 2 |
| 20! | 20! | 18!*19*20 | 19*20 | ||||||||||||
= | = | = | = | = 190
| ||||||||||||
| 2!*(20−2)! | 1*2*18! | 2*18! | 2 |
| ||||||||
= ............ teraz napisz sama , to sprawdzę | ||||||||
dokończysz:(
| 50! | 50! | 48!*49*50 | 49*50 | |||||||||||
= | = | = | = | = 49*25
| |||||||||||
| 2!*(50−2)! | 1*2*48! | 2*48! | 2 |
| 190 | 19*10 | 19*2 | ||||
i teraz P(A)= | = | = | = ........ | |||
| 49*25 | 49*25 | 49*5 |
Eto − jeśli osoba kończąca wkrótce edukację na poziomie szkoły średniej potrafi tylko
lamentować: "tego nie rozumiem', "jak ja ma to zapisać", "co oznaczają wykrzykniki", "z kad
sie te liczby biora" (zachowałem pisownię), to czarno widzę polską szkołę i polską przyszłość
z tak wyedukowanymi kadrami.
Takie zadania rozwiązuje się w szkołach metodami dla idiotów, czyli drzewkami (krzakami
jak mówi Gustlik). Obrazkowe, jak dla przedszkolaka, pokazanie rozwiązania jest
dla niektórych uczniów do "ogarnięcia" i oni to "kminią".
przeanalizuje to parę razy z innymi zadaniami
Dziekuje wam!
Brzmi ono tak
na ile sposobów można wylosować trzy osoby z grupy dwunastoosobowej jesli?
a.wybieramy samorząd grupy
b. chcemy przyznać trzy jednakowe nagrody