Prosze o pomoc:)
Piotras: Pomóżcie w rozwiązaniu takiego zadania:
Liczbę 12 przedstaw w postaci sumy takich składników, że suma ich kwadratów jest równa 74.
Wiem , że jest to 72+52 , ale jak to obliczyć?
17 cze 20:37
Godzio:
a + b = 12
a2 + b2 = 74
Rozwiąż ten układ
17 cze 20:39
Anna: Rozwiązać układ równań:
x+y=12
x2+y2=74
17 cze 20:40
Piotras: no tak, ale tego właśnie nie wiem, jak to zrobić?
17 cze 20:42
Anna: Piszę
17 cze 20:45
Anna: Met. podstawiania:
y=12−x
x2+(12−x)2=74
x2+144−24x=x2−74=0
2x2−24x+70=0
x2−12x+35=0
Δ=4, √Δ=2, x1=7, x2=5
y1=12−7=5
y2=12−5=7
Odp. Szukane liczby, to 7 i 5.
17 cze 20:49
Mati184: Liczba /5−7/− /−3+4/ jest równa
A −3
B−5
C.1
D 3
16 gru 09:27
Janek191:
= 2 − 1 = 1
16 gru 12:54