proszę o pokazanie całego rozwiązania
Piotras: Rozwiąż równanie:
3x3−2x2−9x+6+0
17 cze 20:19
załamany :( : grupuj wyciagnij z 1 dwóch x
2 a z dwóch kolejnych −3
17 cze 20:22
Nie jestem mądry:
(3x
3−9x)−(2x
2−6)=0
3x(x
2−3)−2(x
2−3)=0
(3x−2)(x−
√3)(x+
√3)=0
| | 2 | |
x= |
| lub x= √3 lub x= −√3 |
| | 3 | |
17 cze 20:22
rumpek:
3x
3 − 2x
2 − 9x + 6 = 0
x
2(3x − 2) − 3(3x − 2) = 0
(x
2 − 3)(3x − 2) = 0
(x −
√3)(x +
√3)(3x − 2) = 0
| | 2 | |
3(x − √3)(x + √3)(x − |
| ) = 0 |
| | 3 | |
No to chyba wypisanie pierwiastków to nie problem
17 cze 20:23
Piotras: dzięki wielkie

17 cze 20:35