matematykaszkolna.pl
pytanie tn: jaki możecie polecić zbór/książkę do przygotowanie się od matury rozszerzonej na poziomie podstawowym? Co sądzicie o książce Matematyka. 2200 zadań TOM II
17 cze 10:36
ziomek: "od"? chyba miało być do. Jeśli tak to ten zbiór o którym wspomniałeś jest b.dobry. Tradycyjnie polecam 1,2 cześć Andrzeja Kiełbasy poz rozszerzony, plusem jest to że rozwiązania do zadań szukasz na googlu i najczęściej znajdujesz wpisując treść w wyszukiwarkę w 95% przypadków bo zbiór jest bardzo popularny i cholernie dobry. Zależy ile masz czasu ... jak tylko rok zrób sobie tak że kupujesz te 2200 zadań i robisz od deski do deski albo A.Kiełbasa(trudniejszy) 1,2 cześć. Jak masz więcej jak rok(chyba że jesteś b.kumaty to oba zrobisz w rok) to sugeruje zrobić oba zbiory.
17 cze 11:39
essh: dobrze mowi ! 2200 jest dobre bo masz wsio krok po kroku, forum+2200 zeby kumac o co chodzi i kielbasa emotka tylko ze jak malo czasu to nie wiem czy wszystko ogarniesz. Ja Kiełbe czesc pierwsza tak mniej wiecej przerobilem w 3 m−ce i to byl koniec moich przygotowan bo maj zawitał^^ emotka wczesniej stycznosci z rozszerzeniem nie mialem i mysle ze te 50−60 bedzie wiec jak na mnie przyzwoicie emotka
17 cze 12:25
tn: skończyłem pierwszą klasę emotka ok, a jak to jest z tym zbiorem Kiełbasy, jest kilka części czy jak, bo nie łapie się w tym, czyli mówicie ze warto kupić 2200 zadań, pomyślę nad tym, spotkałem się z opiniami że zbiór Kiełbasy jest trudniejszy niż wymaga tego standard maturalny poziomu rozszerzonego, dlatego nie wiem czy warto sobie głowę zaprzątać? bo Kiełbasa dzieli sie na kilka części i sam już nie wiem o co w tym chodzi
17 cze 12:42
ziomek: słuchaj ziomuś , zrób tak ... kup 2200 zadań tom 2 oraz 1,2 część A.kiełbasy rozszerzonej matura od 2010 r. ALE najpierw rób te 2200 zadań jak masz tak dużo czasu. tam 3/4 z tego zbioru to gotowe odpowiedzi do 900 zadań. Charakterystyka tego zbioru jest taka że dobrze ogarniesz materiał i to b.szybko bo są to zadania typowo spotykane w szkole... po prostu zrozumiesz o co chodzi w wielomianach, trygonometrii itd... poznasz schemty i troche usprawnisz logiczne myślenie i najważniejsze zachowasz dobre oceny w szkole bo to zbiór z typowo szkolnymi zadaniami na schematy ,wzory,troche kombinowania itd. Następnie bierze się za A.Kiełbasę w nim nie ma jakiś hardcorowych zadań z nie wiadomo czego dasz sobie rade.Znajdziesz w nim zadania typowo maturalne z przeprowadzaniem dowodów takie jak na maturze i sporo zadań trudnych na logikę, niektóre warto ominąć(z łatwych),rzadko znajdziesz takie zadania w szkole, zdecydowanie za mało się takich rzeczy robi aby być przygotowanym do maturki.Więc rób oba zbiory.
17 cze 13:28
17 cze 13:30