POMOCY!:(
hdjkdahdhkd: Punkty A=(−2;5) i B=(6;1) są końcami średnicy okręgu.
a) wyznacz równanie tego okręgu,
b) wyznacz równanie stycznej do okręgu w punkcie B.
17 cze 07:59
krystek: Środek odcinka AB jest środkiem okręgu , a 12 IABI jest promieniem i masz wszystko do
podstawienia w równanie okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
17 cze 09:15
krystek: b)sposób możesz wybrać sam :
1)warunek prostopadłości (styczna prostopadła do średnicy.
2)odległość stycznej od środka równa promieniowi.
17 cze 09:18
baska: ale chodzi mi o rozwiązanie tego zdania..
17 cze 09:43