odchylenie standartowe
mama: nie rozumiem jak to zrobić .
dawniej na opakowaniach produktów był napis 80 g+− 3g,co oznaczało ,że srednia masa powinna
wynosic 80g ,a odchylenie 3g. Ustal jaki napis będzie jesli wynik ważenia próbek wynosił
95g,99g,101g,107g . Wynik zaokrąglij do częsci dziesietnych
16 cze 23:11
mama: nikt mi nie umie pomóc?
16 cze 23:28
Ola: obliczam średnią masę na podstawie wartości najmniejszej i największej: (95g+107g):2=101g
wyznaczam odchylenie: 107g−101g=6g, 101g−95g=6g, w "obie strony" wyszła mi ta sama wartość,
czyli wychodzi na to że taki powinien być napis: 101g +−6g
tylko w ten sposób wyszło coś w miarę sensownego,
mama sprawdź czy dobrze zadanie jest przepisane, żeby się upewnić
16 cze 23:52
mama: przepisane jest dobrze ,ale mi wychodzi inaczej,ja obliczam odchylenie tak,że mi wychodzi
101+−19
17 cze 00:20
mama: czyli wychodzi na to ,że odchylenie obliczamy .
.od największej liczby odejmujemy "srednią"
wyliczoną ?
17 cze 00:25
Bogdan:
Jak wyznacza się odchylenie standardowe?
17 cze 00:27
Bogdan:
x: 95 99 101 107 średnia x
s = 402/4 = 100,5
x
s − x: 5,5 1,5 −0,5 −6,5
( x
s − x)
2: 30,25 2,25 0,25 42,25 wariancja σ
2 = 75/4
| | 5√3 | |
Odchylenie standardowe σ = √σ2 = |
| ≈ 4,3 |
| | 2 | |
Odp.: 100,5 ± 4,3
17 cze 00:45