Granice Calkowania, Prosze
Natasza: Krotkie pytanie na temat calki
mam calke oznaczona do policzenia
Jak moge to rozlozyc

na dwie calki?
| | dx | |
na limr→−∞ ∫ |
| i ta od −∞ do r |
| | 1+x2 | |
| | dx | |
dodac lims→∞ ∫ |
| i i ta natomiast od ∞ do s  czy jeszcze brakuje mi jakiegos |
| | 1+x2 | |
przedzialu...?

hm...?

Bardzo prosze o pomoc gdyz staram sie rozwiazac zadanko ze statystyki a kurcze zapomnialam
podstawy

pozdrawiam i z gory dziekuje, Natasza
16 cze 22:58
Natasza: czy rozwalic na dwie calki od −
∞ do 0 oraz od 0 do
∞

to chyba bardziej poprawne

16 cze 23:00
załamany :( : a przy tych całkach nie liczyło sie granicy ?
16 cze 23:04
Natasza: no tak granice

w pierwszym poscie jest
16 cze 23:07
załamany :( : nie nie jedna granice moim zdaniem z całosci
16 cze 23:08
16 cze 23:11
AS: | | dx | |
A po co rozbijać na dwie całki,skoro ∫ |
| = arctgx |
| | 1 + x2 | |
17 cze 09:49
Natasza: poniewaz ta calka jest oznaczona i w granicach od −∞ do ∞ tych wartosci nie moge wlozyc pod x i
liczyc
17 cze 10:08
AS: arctg(−∞) = −1 , arctg(+∞) = 1
17 cze 10:41
Jack:
dlatego przecholdzi sie do granicy:
| | 1 | |
limk→∞ ∫−kk |
| dx= limk→∞(arctg x) | −kk |
| | 1+x2 | |
17 cze 16:39