okrąg opisany na czworokącie
kk: W trapezie równoramiennym długosci podstaw są równe 5 i 3. Oblicz długosc promienia okręgu
opisanego na tym trapezie, jeśli jego kat ostry ma miarę 60 stopni
16 cze 22:31
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o. Na tej podstawie
otrzymujemy długość ramienia = 2 oraz długość wysokości =
√3.
d =
√3 + 16 =
√19
Okrąg opisany na trapezie jest jednocześnie okręgiem opisanym na trójkącie ABD.
Długość promienia okręgu opisanego można wyznaczyć z twierdzenia sinusów w trójkącie ABD:
| | d | | |AB|*|BD|*|AD| | |
R = |
| albo z zależności: R= |
| , gdzie: PΔ to pole trójkąta. |
| | 2sin60o | | 4*PΔ | |
17 cze 00:03
ICSP: Bogdan a nie łatwiej z twierdzenia cosinusów to policzyć? Bo przynajmniej u mnie na lekcjach
nie było tego ostatniego wzorku
17 cze 00:08
Bogdan:
ale co chcesz obliczyć z twierdzenia cosinusów?
17 cze 00:17
Bogdan:
To, że czegoś nie było na lekcjach nie usprawiedliwia nieznajomości zagadnienia.
Pole trójkąta o bokach długości a, b, c oraz długości promienia okręgu opisanego R
| | a*b*c | | a*b*c | |
wyraża się wzorem: P = |
| , stąd R = |
| . |
| | 4R | | 4*P | |
17 cze 00:20
ZKS:
O to chodziło ICSP Bogdanie
d2 = 29 − 10
d = √19
17 cze 00:26
ICSP: Chodziło mi o to że jeżeli z wierzchołków D i B poprowadzimy promienie to utworzy się Trójkąt
równoramienny z tych dwóch promieni oraz odcinka BD. Kąt w tym trójkącie będzie wynosił 120o
i znajdował się miedzy promieniami.
17 cze 00:53
Bogdan:
Ciekawy ICSP pomysł, ale dochodzi tu dodatkowy krok polegający na zastosowaniu
twierdzenia o kącie wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku.
Wzór sinusów daje od razu odpowiedź i jest prostszy rachunkowo od wzoru cosinusów.
17 cze 01:00