pomocy
mama: pomocy W pewnej klasie przeprowadzono test z matematyki ,wyniki przedstawia tabelka.,srednia
ocen wynosi 3,3 ile było ocen dostatecznych?
ocena:1 2 3 4 5 6
il.uczn:3 5 x 9 4 1
pomóżcie mi to rozwiązać,prosze
16 cze 21:50
Ola: x−ilość ocen dostatecznych
3,3=1*3 +2*5 +3*x +4*9 + 5*4 +6*13+5+x+9+4+1
3,3=3+10+3x+36+20+622+x I*(22+x)
3,3*(22+x)=75+3x
72,6+3,3x=75+3x
3,3x−3x=75−72,6
0,3x=2,4 I:0,3
x=8
16 cze 22:09
mama: a dlaczego 72,6 ?
nie wiem skąd to sie znalazło
16 cze 22:24
Ola: gdyż było tam takie wyrażenie jak 3,3*(22+x)=..... czyli mnożę 22 i x przez 3,3, czyli mam coś
takiego 3,3*22 +3,3*x=...... i po przemnożeniu wychodzi 72,6 +3,3x=.....
16 cze 22:30
mama: ok już wiem .dziękuje bardzo
16 cze 22:32
mama: mam jutro sprawdzian ....może chciałabys mi poswięcic jeszcze troche czasu...mam kilka zadań
,które chciałabym pojąć
16 cze 22:34
Ola: oki, postaram się jakoś nakierować i pomóc
16 cze 22:36
mama: narysuj wykres y=1/2 do potęgi 2
16 cze 22:41
mama: sory do potęgi x
16 cze 22:42
Ola: y= 12x pod x wstawiasz np. 1, 0, −1: dla x=1 y=12, dla x=0 y= 1, dla x=−1 y=2
Później na wykresie zaznaczasz wybrane punkty: (1,2), (0,1), (−1,2) i łączysz je
16 cze 23:24
16 cze 23:29
mama: dzięki wielkie, teraz rozumiem
16 cze 23:51