zadanie dla Ety:)
ICSP: Niech y = f(m) będzie funkcją określającą wartość iloczynu dwóch różnych pierwiastków równania
x2 −2x + m2 + 4m + 1 = 0 w zależności od parametru m.
a) podaj dziedzinę funkcji f
b) Dla jakiej wartości parametru m funkcja f osiąga wartość najmniejszą
c) Wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był najmniejszy.
16 cze 20:58
Eta:
Dla Innych
16 cze 21:00
ICSP: przecież to jest banalne
16 cze 21:02
ICSP: Nawet ja to zrobiłem

ale fajne ciekawe zadanko to pomyślałem że wrzucę

Chociaż wiem że moje
zadanko z wielomianami bardziej Ci przypadło do gustu
16 cze 21:04
Eta:
proste jak " drut kolczasty"
16 cze 21:05
ICSP: Muszę jeszcze odnaleźć tamten temat z zadankiem z tymi wielomianami

Co do tego zadania, rozwiązałem wszystkie podpunkty w minutę, wiec ty dasz radę w pamięci
16 cze 21:08
Eta:
m= −2 , x= 3 v x= −1
16 cze 21:09
ZKS:
Jeżeli takie odpowiedzi są poprawne jak podaje
Eta to mam dobrze ale chyba już kiedyś
podobne robiłem.
16 cze 21:11
ICSP: a D
16 cze 21:18
ZKS:
Dziedzina chyba (−4,0)
16 cze 21:21
ICSP: wszystko dobrze
16 cze 23:02
ZKS:
A może Ty
ICSP chcesz jakieś fajne zadanie.
16 cze 23:10
ICSP: byle tylko proste
16 cze 23:12
ZKS:
Wyznacz zbiór wartości parametru p dla których równanie px
2 − (p + 1)x − p + 2 = 0 ma dwa
pierwiastki x
1 i x
2 spełniające warunek |x
1| + |x
2| ≤ 2.
16 cze 23:14
ICSP: Oczywiście Δ > 0
z delty wyszło ze p ∊ (−
∞;0,4) u (1;+
∞)
16 cze 23:18
ICSP: nie mam pomysłu co dalej, bo chyba rozbijanie na przedziały nie ma większego sensu
16 cze 23:21
ICSP: chociaż chwilkę, mam pewien pomysł chociaż nie jestem do końca pewien czy dobry
16 cze 23:24
ZKS:
Δ ≥ 0 bo nie ma napisane że 2 różne pierwiastki
| | 1 | |
a ≠ 0 ⋀ Δ ≥ 0 ⇒ p∊(−∞, |
| > ∪ <1,∞) \ {0} |
| | 5 | |
Nic z tym |x
1| + |x
2| ≤ 2 nie wymyślisz? Chwilkę się zastanów co byś mógł zrobić.
16 cze 23:26
ICSP: |x1| + |x2| ≤2
√x12 + √x22 ≤ 2
Teraz obustronnie do kwadratu
x12 + 2√(x1*x2)2 + x22 ≤ 4
x12 + x22 =(x1+x2)2 − 2x1*x2
(x1+x2)2 − 2x1*x2 + 2√(x1*x2)2 ≤ 4
Można tak w ogóle zrobić?
16 cze 23:28
ZKS:
√(x1 * x2)2 jak to możesz inaczej zapisać?
16 cze 23:31
ICSP: po co inaczej?
|x1*x2|
16 cze 23:37
ICSP: (x1+x2)2 −2x1*x2 + 2|x1*x2| ≤ 4
teraz jeżeli x1*x2 jest > 0
(x1+x2)2 ≤4
jeżeli x1*x2 <0
(x1 + x2)2 − 4x1x2 ≤4
16 cze 23:40
ZKS:
Czyli mamy x
12 + 2|x
1x
2| + x
22 ≤ 4
| | ⎧ | x1x2 gdy x1x2 ≥ 0 | |
| |x1x2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x1x2 gdy x1x2 < 0 | |
16 cze 23:42
ZKS:
O ubiegłeś mnie właśnie w ten sposób zrób.
16 cze 23:42
ICSP: jutro dokończę bo już dziś mi się wszystko myli


Postaram się na jutro wymyśleć ładne
zadanko dla Ciebie
16 cze 23:44
osqa: ZKS podaj prawidłową odpowiedź
16 cze 23:47
ICSP: nie podawaj bo będę się ją kierował

!
Jutro podasz
16 cze 23:47
ZKS:
Hehe żeby nie było aż za ładne że będę tylko na nie patrzył a nie robił
16 cze 23:49
ZKS:
Okej jutro podam odpowiedź jak sobie życzysz.

Kolejne mogę podać zadanko jak ktoś chce
16 cze 23:51
ICSP: Chociaż trzymaj takie proste

Już chyba je wrzucałem i pewnie robiłeś ale może ktoś nie
widział

Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów (x;y) których współrzędne spełniają równanie:
| | xy | | x2+y2 | |
| |
| * ( |
| + 1)| = 2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
16 cze 23:51
ICSP: Jutro wymyślę ci jakieś fajne

Pewnie zajmie mi to pół dnia ale gwarantuje że będzie fajne
16 cze 23:52
ZKS:
Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań nierówności x2 − 3x + 2 < 0
jest zawarty w zbiorze rozwiązań nierówności mx2 − (3m + 1)x + 3 > 0
16 cze 23:53
ICSP: O NIE

Ja pamiętam to zadanie. Nie ważne ile próbowałem nie mogłem go zrobić:( Jutro się z nim
ponownie zmierzę.
16 cze 23:56
ZKS:
| | xy | | (x + y)2 | |
| |
| * |
| | = 2 |
| | (y − x)(y + x) | | 2xy | |
| x + y | | x + y | |
| = 4 ⋁ |
| = −4 |
| (y − x) | | (y − x) | |
x + y = 4y − 4x ⋁ x + y = −4y + 4x
16 cze 23:58
ZKS:
Tylko nie wiem czy mi poprawnie wyszło.
To jutro na Ciebie to zadanko będzie czekało i jak znajdę to jeszcze Ci dam takie które
Bogdan pomagał mi je rozwiązywać.
17 cze 00:00
ICSP: prawie dobrze
17 cze 00:03
ZKS:
Ehh a gdzie się machnąłem?
17 cze 00:04
ICSP: to ja ci może podpowiem

rozwiąż równanie:
| 3x2 − 1 | |
| = 0  |
| x | |
17 cze 00:05
ZKS:
D = R \ {0}
(
√3x + 1)(
√3x − 1) = 0
17 cze 00:07
ICSP: o widzisz a teraz nie zapomniałeś o podstawowej czynności przy rozwiązywaniu równań
17 cze 00:09
ZKS:
y ≠ x ⋀ y ≠ −x ⋀ y ≠ 0 ⋀ x ≠ 0
17 cze 00:12
ICSP: już lepiej
17 cze 00:13
ZKS:
No rzeczywiście dziedzinę mi wcięło
17 cze 00:15
ZKS:
Widziałeś tą nierówność wcześniej (
√x)
log8x ≥
3√16x ?

Jeżeli nie to zapraszam do
rozwiązania bo naprawdę fajna.
17 cze 00:17
Vax: ICSP nie zapomnij o zadaniu z parametrem p jutro bo też chcę sprawdzić czy mi dobrze
wyszło

Pozdrawiam.
17 cze 00:18
ZKS:
Hehe Tobie
Vax to na pewno dobrze wyszło.
17 cze 00:19
Vax: Nie wiadomo, zawsze wolę sprawdzić

Ale teraz już będę leciał spać bo zmęczony jestem,
dobranoc wszystkim
17 cze 00:21
ZKS:
Dobranoc.
17 cze 00:24
ICSP: cel:
Wyznacz zbiór wartości parametru p dla których równanie px
22 − (p + 1)x − p + 2 = 0 ma dwa
pierwiastki x1 i x2 spełniające warunek |x1| + |x2| ≤ 2.
Najpierw założenia:
p ≠ 0
oraz Δ >0
Δ = p
2 + 2p + 1 + 4p
2 − 8p = 5p
2 − 6p + 1
5p
2 − 6p + 1 > 0
| | 1 | |
p ∊ (−∞;0) u (0; |
| ) u (1 ; + ∞) |
| | 5 | |
|x
1| + |x
2| ≤ 2
Jak już wcześniej ustaliliśmy:
jeżeli x
1*x
2 jest > 0
(x
1+x
2)
≤4
jeżeli x1*x2 <0
(x
1 + x
2)2 − 4x
1x
2 ≤4
teraz rozpiszmy wzory Viet'a:
teraz sprawdzmy gdy x
1*x
2 jest ≥ 0
p = 0 v p = 2. Ramiona skierowane w dół czyli p ∊ (0;2>
| (−p+2) | |
| < 0 ⇔ p ∊ (−∞;0) suma (2 ; +∞) |
| p | |
Z tego wynika że musimy rozwiązać dwie nierówności:
| | 1 | |
(x1+x2)2 ≤4 w przedziale p ∊ (0; |
| ) suma (1;2> |
| | 5 | |
(x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 ≤4 w przedziale p ∊ (−
∞;0) suma (2;+
∞)
Rozwiązaniem będzie suma tych przedziałów.
(x
1 + x
2)
2 ≤ 4
| | (p+1) | | (p+1)2 | | (p+1)2 − (2p)2 | |
( |
| )2 ≤ 4 ⇔ |
| − 4 ≤ 0⇔ |
| ≤ 0 |
| | p | | p2 | | p2 | |
chwilowo zajmijmy się tym licznikiem
(p+1)
2 − (2p)
2 = (p+2p+1)(p−2p+1) =(3p+1)(−p+1))
Zauważamy że skoro p ≠ 0 wtedy rozwiązanie tej nierówności jest identyczne co rozwiązanie
nierówności z licznika
| | 1 | |
p ∊ (−∞;− |
| ) u (1;+∞) a po uwzględnieniu tego rozwiązania z dziedziną: p ∊ (1;2> |
| | 3 | |
Dobrze teraz drugie.
(x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 ≤ 4
| | (p+1) | | −p+2 | |
( |
| )2 − 4 |
| ≤ 4 |
| | p | | p | |
| | (p+1) | | −4p2 + 8p | |
( |
| )2 − |
| − 4 ≤ 0 |
| | p | | p2 | |
| p2 + 2p + 1 +4p2 − 8p | |
| − 4 ≤ 0 |
| p2 | |
Tak samo jak poprzednio rozwiązanie tej nierówności jest równie rozwiązaniu nierówności na
górze.
p
2 − 6p + 1 ≤ 0
Δ = 32 = 16*2
√Δ = 4
√2
p
2 − 6p + 1 ≤ 0 ⇔ p ∊ <3 − 2
√2;3 + 2
√2> trzeba to jeszcze z dziedziną porównać i po tym
porównaniu : (2;3+2
√2)
ostateczne rozwiązanie to suma tych przedziałów:
p ∊ (1;2> u p ∊ (2;3+2
√2) ⇔ p ∊ (1;3 + 2
√2)
Jestem w 100% pewien że gdzieś po drodze musiałem się pomylić

Nie wiem kto to zadanie wymyślił ale musi być jakiś szybszy sposób
Pozdrawiam
P.S. Już ja ci się odwdzięczę za do zadanko
17 cze 11:10
ZKS:
Wszystko się zgadza tylko że Δ ≥ 0 i ostateczny wynik to
p∊<1,3 + 2√2>
17 cze 11:36
ICSP: chyba sobie dopowiedziałem słowo dwa różne pierwiastki
17 cze 11:37
ZKS:
Heh no niestety trzeba uważać muszę dać z przykrością 0pkt
17 cze 11:40
ICSP: jak to 0? Na ile pkt było to zadanie?
17 cze 11:50
ZKS:
Żartuje

Wiesz nawet nie wiem za ile ale pewnie za 5,6 pkt takie zadanie jest
17 cze 11:54
ICSP: Raczej za 6

Przecież widać ile obliczeń zrobiłem
17 cze 12:07
ZKS:
Też mi się wydaje że za 6.

Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań nierówności
x2 − 3x + 2 < 0 jest zawarty
w zbiorze rozwiązań nierówności
mx2 − (3m + 1)x + 3 > 0. I jak podejmujesz się?
17 cze 12:14
Godzio:
Ja chętnie spróbuje jeśli
ICSP nie chce
17 cze 12:16
ZKS:
Witamy i
Godzia.

Dla Ciebie to jakieś fajniejsze można poszukać.
17 cze 12:17
ICSP: Godziu proszę

Zadanko jest twoje
17 cze 12:18
ICSP: MI na dzisiaj już wystarczy liczenia.
17 cze 12:18
ZKS:
Ojj tam
ICSP to było 1 zadanko.
17 cze 12:21
Godzio:
Dobra to się zabieram
17 cze 12:24
Godzio:
Czy odpowiedź to może: m ∊ (−12,1) ? Nie wiem czy nie zrobiłem błędu rachunkowego
17 cze 12:29
Godzio:
A wiesz co, daj jeszcze moment
17 cze 12:31
ICSP: no to zadanko dla ZKS

x
4 + 2x
3 − 3x
2 + 14x −220 = 0
Znajdź
wszystkie 4 pierwiastki tego wielomianu
17 cze 12:32
ICSP: oczywiście wielomian to:
x
4 + 2x
3 − 3x
2 + 140x − 220 = 0
niechcący 0 zgubiłem
17 cze 12:33
Godzio:
Dobra zostaje przy mojej odpowiedzi
17 cze 12:34
ZKS:
Sekundka chwilę zastanowienia i biorę się do roboty.
17 cze 12:35
Vax: ICSP, fajny wielomian
17 cze 12:35
ICSP: Vax prawda że fajny

Przed chwilą wymyśliłem
17 cze 12:36
ZKS:
| | 1 | |
Odpowiedź do zadania które robił Godzio m∊(−∞, |
| > |
| | 2 | |
17 cze 12:37
Godzio:

Minusa jednego zjadłem, stąd ten błąd
x
2 − 3x + 2 < 0
mx
2 − (3m + 1)x + 3 > 0
Δ = 9m
2 + 6m + 1 − 12m = 9m
2 − 6m + 1 = (3m − 1)
2 ≥ 0
x
2 − 3x + 2 < 0 ⇒ x ∊ (1,2)
1
o m = 0
− x + 3 > 0 ⇒ x < 3 ⇒ (1,2) ⊂ (−
∞,3)
2
o m ≠ 0
m > 0
| ⎧ | f(2) ≥ 0 ⇒ m ≤ 12 | |
| ⎩ | xw ≥ 2 ⇒ −m + 12m ≥ 0 ⇒ (1 − m)m ≥ 0 ⇒ m ∊ (0,1> |
|
⇒ m ∊ (0,
12>
lub
| ⎧ | f(1) ≥ 0 ⇒ m ≤ 1 | |
| ⎩ | xw ≤ 1 ⇒ m + 1m ≤ 0 ⇒ (m + 1)m ≤ 0 ⇒ m ∊ <−1,0) |
|
⇒ m ∊ ∅
m < 0
| ⎧ | f(1) ≥ 0 ⇒ m ≤ 1 | |
| ⎩ | f(2) ≥ 0 ⇒ m ≤ 12 |
|
⇒ m ∊ (−
∞,
12>
Odp: m ∊ (−
∞,−
12>
17 cze 12:44
Godzio:
Odp: m ∊ (−
∞,
12> oczywiście
17 cze 12:45
ZKS:
Hmm ciekawy ten wielomian

Coś może proponujesz?

Chyba że sam za sekundę coś wymyślę
17 cze 12:47
ICSP: To poczekam jeszcze z 15 min a jak nic nie wymyślisz to dam ci podpowiedź
17 cze 12:47
ZKS:
Teraz wszystko się zgadza
Godzio
17 cze 12:49
ZKS:
Okej to bądź cierpliwy
17 cze 12:50
ZKS:
x4 + 2x3 = 3x2 − 140x + 220
x4 + 2x3 + x2 = 4x2 − 140x + 220
(x2 + x)2 = 4x2 − 140x + 220
(x2 + x + y)2 = 4x2 − 140x + 220 + z
z = x4 + x2 + y2 + 2yx2 + 2x3 + 2xy − x4 − 2x3 − x2 = 2yx2 + 2xy + y2
(x2 + x + y)2 = 4x2 − 140x + 220 + 2yx2 + 2yx + y2
(x2 + x + y)2 = (4 + 2y)x2 − (140 − 2y)x + 220 + y2
(4 + 2y)x2 − (140 − 2y)x + 220 + y2
Δ = 19600 − 560 + 4y2 − (880 + 4y2)(4 + 2y) =
= 19600 − 560y + 4y2 − 3520 − 16y2 − 1760y − 8y3 =
= −8y3 − 12y2 − 2320y + 16080
Już mi się w głowie przewraca. W ogóle dobrze to jest zaczęte?
17 cze 12:57
ICSP: Jak na razie ładnie.
17 cze 13:03
ICSP: Tak z ciekawości to ska znasz tą metodę

?
17 cze 13:03
ZKS:
W(1),(2),(3),(4),(5) nie zerują
W(6) = −1728 − 432 − 13920 + 16080
W(6) = 0
y = 6
(x
2 + x + 6)
2 = 16x
2 − 128x + 256
(x
2 + x + 6)
2 − (4x −16)
2 = 0
(x
2 − 3x + 22)(x
2 + 5x − 10) = 0
x
2 − 3x + 22 = 0 ⋁ x
2 + 5x − 10 = 0
Δ
1 < 0 ⋁ Δ
2 = 25 + 40
√Δ2 =
√65
x
3 i x
4 są liczbami zespolonymi
17 cze 13:11
ICSP: no i co z tego że są zespolonymi

? Wyliczyć się da więc czekam
17 cze 13:12
Vax: To może teraz takie zadanko na dowodzenie, a nie liczenie

Udowodnij, że wśród liczb postaci
7
n+4 gdzie n jest liczbą naturalną, istnieje nieskończenie wiele liczb złożonych.
Pozdrawiam.
17 cze 13:13
ZKS:
W książce kiedyś przeczytałem ale tak średnio weszło do głowy a najbardziej ją zrozumiałem jak
chyba
Vax ją tłumaczył pamiętam kiedyś.
17 cze 13:15
ICSP: mi właśnie ostatnio
Vax ją wytłumaczył

Co do zadania z dowodzeniem to nie miałem
jeszcze modów więc raczej nie zrobię:(
17 cze 13:16
Vax: Ale tego nie trzeba robić korzystając z modulo

Można postawić jakąś hipotezę i spróbować ją
udowodnić np indukcyjnie

Jakby co za 15−20 min dam kolejną wskazówkę
17 cze 13:20
ICSP: indukcji też nie miałem

Zbyt wysoki poziom jak dla mnie:( Może ZKS sobie poradzi
17 cze 13:23
ZKS:
Ja pójdę zjeść tylko naleśniki i za chwilę wracam.
17 cze 13:23
Vax: Ok, smacznego

Ja coś koło 13:40 jak nikt nie napisze postaram się dać jakąś wskazówkę, teraz
idę chyba też coś zjeść
17 cze 13:24
ZKS:
Indukcji w szkole z wami nauczyciel nie przerabiał
ICSP?
17 cze 13:25
ZKS:
Dziękuję i wzajemnie smacznego.
17 cze 13:25
ICSP: niestety nie:(
Może ktoś się również pokusić o ustalenie monotoniczności ciągu geometrycznego o q = 0,(9)
17 cze 13:34
ZKS:
Stały q = 1
17 cze 13:34
Vax: W tym zadaniu można pokazać, że dla pewnych wartości n, dane wyrażenie będzie podzielne przez
5, teraz trzeba tylko znaleźć kilka takich n dla których to wyrażenie dzieli się przez 5,
postawić dobrą hipotezę i ją udowodnić

Można używać kalkulatorów
17 cze 13:42
ICSP: brawo

Dużo ludzi się na to łapie
17 cze 13:42
ICSP: Co do twojego zadania Vax ja nawet się za to nie zabieram. To nie jest mój poziom:(
17 cze 13:45
ZKS:
Dla n = 4 będzie podzielne przez 5 dla n = 8 n = 12 itd.
17 cze 13:47
Vax: To zadanie nie jest takie ciężkie na jakie może się wydawać

Wystarczy podstawić po kolei
kilka wartości n i coś zauważyć
17 cze 13:48
Vax: Dobrze
ZKS, dowód można jak pisałem przeprowadzić np indukcyjnie, najważniejsze jest to
zauważyć

Pozdrawiam.
17 cze 13:49
ZKS:
Czyli
7
4z + 4 = 5k z∊N
Sprawdzenie:
z = 1
2401 + 4 = 5 * 481 więc jest podzielne przez 5.
Założenie:
z = v
7
4v + 4 = 5k z∊N
Teza :
v ⇒ v + 1
7
4v + 4 + 4 = 5k
Dowód:
7
4v * 7
4 + 4 = 5k
I co dalej?
17 cze 13:55
Vax: 7
4v*7
4+4 = 7
4(7
4v+4) − 4*7
4 + 4 = 7
4*5k − 4(7
4−1) = 7
4*5k−4*2400 = 5(7
4*k−480) cnd
17 cze 13:59
ZKS:
Właśnie kombinowałem coś z tą 4 ale inaczej i dlatego nie chciało mi wyjść.
17 cze 14:01
ZKS:
Jak coś później podam inne zadanka
ICSP albo może ktoś inny się skusi.
17 cze 14:03
ICSP: o co tu chodzi

17 cze 14:06
ZKS:
To kolejne zadanko.

Wyznacz wartości parametru m ∊ R dla których równanie
(x2 − 2x + m − 2)(|x − 1| − m + 1) = 0
ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
17 cze 15:18
ICSP: czy ty nie możesz dać jakiegoś łatwego zadania?
17 cze 15:19
ZKS:
A coś takiego:
Rozwiąż nierówność
(2 −
√3)
(6x −6) / (x + 1) ≤ (2 +
√3)
−x
17 cze 15:28
ICSP: już prędzej
17 cze 15:34
ICSP: (2 +
√3)
−x = (2 −
√3)
x
17 cze 15:35
ZKS:
A dlaczego (2 +
√3)
−x = (2 −
√3)
x?

Dobrze jest więc dalej chyba już nie powinno
być problemu dla Ciebie
17 cze 15:38
ICSP: | | 6x − 6 | |
czyli później |
| ≥ x. |
| | x−1 | |
oczywiście dziedzia D x ∊ R\{−1}
nie ma potrzeby pisać kolejnych kroków rozwiązywania

x ∊ (−
∞;−1) suma <2;3>
17 cze 15:43
ICSP: U{2 +
√3)
−x
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
2 + √3 = |
| = |
| = |
| = |
| | 4 − 3 | | 22 − √32 | | (2+√3)(2−√3) | |
17 cze 15:45
ZKS:
Wszystko dobrze

Wykaż że jeśli a∊(1,
∞) i b∊(1,
∞), to
logab+logba ≥ 2 .
17 cze 15:49
rumpek: Zadanie dla
ICSP tylko? czy inni też mogą się przyłączyć

?
17 cze 16:01
ICSP: log
a b + log
b a ≥ 2
| logb b | | 1 | |
| + logb a = |
| + log b a =  ? |
| logb a | | logb a | |
17 cze 16:01
Godzio:
rumpek dajesz to

, tamto jest banalne nie ma co robić

Wyznacz wartości parametru m ∊ R dla których równanie:
(x2 − 2x + m − 2)(|x − 1| − m + 1) = 0
ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
17 cze 16:02
Godzio:
Tą nierówność można bardziej uogólnić bo teoretycznie zachodzi takie coś:
log
ab + log
ba > 2
17 cze 16:03
rumpek:
Jest taki fajny wzór:
t = log
ab
t
2 + 1 ≥ 2t
t
2 − 2t + 1 ≥ 0
(t − 1)
2 ≥ 0
17 cze 16:04
ZKS:
Jeżeli
ICSP pozwala to proszę.

Dokończ to udowodnienie
ICSP.
17 cze 16:05
rumpek:
A zadanie wyżej to przypadkami bym rozważył
1o x ≥ 1
2o x < 1
17 cze 16:05
ZKS:
A to jak byś zrobił?

Wykaż że jeżeli a∊(0,1) ⋀ b > 1 to prawdziwa jest nierówność:
| | 1 | |
logab + |
| logba + 1 ≤ 0 |
| | 4 | |
17 cze 16:07
ICSP: rumpku to chyba trzeba zrobić działając tylko na jednej stronie. ZKS nie masz jakiś
prostszych zadań na udowadnianie? Bo to jest za trudne:(
17 cze 16:08
ZKS:
Tylko
Godzio nic nie mów bo pamiętam jak je robiłeś
17 cze 16:08
rumpek: No tu to już podstawę zmieniłbym w tym drugim
17 cze 16:09
Godzio:
m = 1 lub m = 3 To równanie kwadratowe ?
Ok
17 cze 16:09
Vax: ZKS, w tym zadaniu z parametrem m jedyne rozwiązanie to ?:
m=1 i pierwiastki 1 , 1±
√2
oraz
m=3 i pierwiastki −1 , 1 , 3
Mam nadzieję, że dobrze

Pozdrawiam.
17 cze 16:10
ZKS:
Nie
rumpek bez przypadków na x ≥ 1 i x < 1.
17 cze 16:10
Godzio:
ICSP chcesz na jednej stronie ? Wystarczy zauważyć że dla a,b > 1 mamy:
logab > 1
logba > 1 +
−−−−−−−−−−−−
logab + logba > 2
17 cze 16:10
Godzio:
A bo trzeba było obliczać te pierwiastki
Vaxowi wyszło tak jak mi to myślę, że błędu
nie ma
17 cze 16:11
ICSP: i tyle? To tak można udowadniać w ogóle?
17 cze 16:11
ZKS:
Dobrze dla m = 1 lub m = 3 i pierwiastki takie jak podaje
Vax.
17 cze 16:12
Godzio:
A pewnie, że tak

Tylko komentarz napisać/narysować wykres dla tych danych
17 cze 16:12
rumpek:
To może takie banalne zadanie:
Wyznacz wartości parametru m dla których równanie
| x2 − (4m + 3)x + 3m2 + 3m | |
| = 0 |
| x − 2 | |
ma dwa rozwiązania różnych znaków.
17 cze 16:24
Godzio:

Δ > 0
x
1x
2 < 0
f(2) ≠ 0
17 cze 16:25
rumpek: Napisałem banalne

bo cała trudność polegała na ostatnim twoim warunku
17 cze 16:27
ZKS:
Dla jakich wartości parametru m
∧
x∊R
| | x2 + mx + 9 | |
−5 ≤ |
| < 4 |
| | x2 + 2x + 3 | |
17 cze 16:29
Godzio:
ZKS a masz coś trudniejszego ?
17 cze 16:32
ZKS:
Bym musiał poszperać bo dla Ciebie znaleźć coś trudniejszego to nie lada wyczyn.
17 cze 16:34
Vax: To może coś takiego, mam jeszcze cięższą wersję ale dam tą

Udowodnij, że dla dowolnego całkowitego n ułamek:
jest nieskracalny
Pozdrawiam.
17 cze 16:35
ZKS:
Taka o to nierówność:
2|x − |x + |x − 1||| > |x + |x − |x + 1|||
17 cze 16:39
ICSP: Dobrze
Godziu
Dostaniesz ode mnie fajne zadanko

Od razu mówię że nie potrafię go
rozwiązać!
Każda krawędź pewnego grafu pełnego jest pomalowana na jeden z czterech kolorów. Udowodnić, że
wystarczy założyć, że graf ma 66wierzchołków, aby mieć pewność, że można wybrać podgraf pełny,
złożony z trzech wierzchołków i trzech odcinków jednakowego koloru.
17 cze 16:41
ICSP: No i chyba zadanie które tylko Vax był wstanie rozwiązać i niestety nie potrafię odnaleźć go na
forum:(
Poniżej podane są niektóre wartości pewnego wielomianu szóstego stopnia W(x)
w(1) = −4
w(2) = −2
w(3) = −1
w(4) = 4
w(5) = 19
w(6) = 53
w(7) = 121
Oblicz w(0) oraz w(10)
17 cze 16:43
17 cze 16:46
ICSP: Dzięki Vax i tak chyba nie zrozumiem:(
17 cze 16:50
ZKS:
ICSP takie coś mam dla Ciebie.

(x
2 + 8x + 16)
x − 3 ≤ 1
17 cze 16:55
Godzio:
No i właśnie tego zadania na pewno nie ruszę z grafem

Takich zadań nie znoszę, to dla mnie
jak " Asia niesie 5 kg ziemniaków, ile waży Asia |
17 cze 16:56
ICSP: a myślałem że lubisz udowadniać

Dziękuję
ZKS wieczorkiem się z tym zmierzę

Aktualnie idę troszkę telewizje pooglądać
17 cze 16:57
Godzio:
Dobra, próbuje nierówność, pamiętam coś podobnego, na to jest jakiś magiczny sposób, który
muszę wymyślić
17 cze 16:58
ZKS:
Okej
ICSP to do wieczora

A
Godzio jak jeszcze jakieś będziesz chciał mogę napisać
17 cze 16:59
Godzio:
2|x − |x + |x − 1||| > |x + |x − |x + 1|||
|x − |x + |x − 1| | | = [dla x ≥ 1 ] = |x − |x + x − 1| | = |x − 2x + 1| = |−x + 1| = |x − 1|
|x − |x + |x − 1| | | = [dla x < 1 ] = |x − |x − x + 1| | = |x − 1|
2|x − |x + |x − 1||| = |x − 1|
Analogicznie badając:
|x + |x − |x + 1||| = |x + 1|
No i dalej już wiadomo, normalna nierówność:
2|x − 1| > |x + 1|
17 cze 17:07
ZKS:
To podaj końcową odpowiedź i zobaczymy czy wszystko jest poprawnie
17 cze 17:14
17 cze 17:16
ZKS:
Wszystko jak w należytym porządku.
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie
[P[mx
2 + (9m − 3)x + 2 −m = 0
ma co najmniej jeden pierwiastek dodatni.
17 cze 17:22
ZKS:
mx2 + (9m − 3)x + 2 −m = 0 tam oczywiście tylko chciałem pogrubić.
17 cze 17:23
Vax: Co do zadania z grafem, załóżmy, że są to kolory 1,2,3,4. Przyjmijmy że wierzchołki tego grafu
to A
1 , A
2 , ... , A
66. Rozważmy teraz krawędzie A
1A
2 , A
1A
3 , ... , A
1A
66, z
zasady szufladkowej Dirichleta wynika, że przynajmniej 17 krawędzi z A
1A
2 , A
1A
3 , ... są
koloru np 1, bso niech to będą krawędzie A
1A
2 , A
1A
3 , ... , A
1A
18, wówczas żadna
krawędź A
iA
j, gdzie 2 ≤ i < j ≤ 18 nie jest koloru 1, czyli graf o wierzchołkach
A
2,A
3,...,A
18 jest pomalowany maksymalnie 3 kolorami, analogicznie wybieramy jakiś
wierzchołek B
1 z tego grafu i krawędzie B
1B
2 , B
1B
3 , ... , B
1B
17, z zasady
szufladkowej Dirichleta wynika, że przynajmniej 6 krawędzi spośród tych krawędzi jest
pomalowanych kolorem np 2, bso niech to będą B
1B
2 , B
1B
3 , ... , B
1B
7, znowu żadna z
krawędzi B
iB
j gdzie 2 ≤ i < j ≤ 7 nie może być koloru 2, czyli jest pomalowany maksymalnie 2
kolorami, ponownie wybieramy spośród tych wierzchołków pewien wierzchołek C
1 i krawędzie
C
1C
2 , C
1C
3 , ... , C
1C
6. Z zasady szufladkowej Dirichleta wynika, że spośród tych
krawędzi przynajmniej 3 są jednego koloru, to właśnie one tworzą szukany trójkąt, cnd.

Pozdrawiam.
17 cze 17:23
Godzio:
Vax jesteś rzeźnikiem
17 cze 17:24
rumpek: Najlepsze jest to że
Vax ma 14 lat
17 cze 17:25
Godzio:
Ostatnie zadania i kończę na dzisiaj
mx
2 + (9m − 3)x + 2 − m = 0
1
o m = 0
| | 2 | |
− 3x + 2 = 0 ⇒ x = |
| − pasuje |
| | 3 | |
2
o
m ≠ 0
Δ > 0
x
1 * x
2 < 0 −− jeden pierwiastek dodatni drugi ujemny
3
o
m ≠ 0
Δ ≥ 0
x
1 * x
2 > 0
x
1 + x
2 > 0
Suma trzech przypadków i jest rozwiązanie, już mi się nie chce pisać

Będę wieczorem, (koło 24−01) jak będzie ciekawe zadanko to chętnie zrobię
17 cze 17:27
Godzio:
Że co !

Nie wierzę
17 cze 17:27
rumpek: Sam się zapytaj

A nie lepiej Godzio sprawdzić kiedy dwa pierwiastki są niedodatnie

?
17 cze 17:29
Godzio:
Lepiej
17 cze 17:30
rumpek:
17 cze 17:31
Vax: Kiedyś o tym pisałem, jak widać
rumpek zapamiętał
17 cze 17:32
ZKS:
Godzio do tego zadania będą aż 4 przypadki
17 cze 17:33
rumpek: czy ja wiem, chyba nie z tego forum tylko z matematyka.pl
17 cze 17:35
Vax: Aha, no to tam mam wiek w profilu podany

Pozdrawiam.
17 cze 17:36
ICSP: na pewno nie ma 14 lat
17 cze 17:47
Vax: Żadnego nowego zadania nie ma, więc może coś dodam

Pole trójkąta jest równe 3, a jego 2 wierzchołki mają współrzędne A(2;1) B(3;−2), oblicz
współrzędne 3 wierzchołka, wiedząc, że środek ciężkości tego trójkąta leży na osi OX.
17 cze 17:47
Vizer: Też mi się wydaje, że jest to niemożliwe. A tak w ogóle to cześć wszystkim
17 cze 17:49
Godzio:
Jeśli
Vax ma 14 lat, to jest mega kozakiem i tylko pozazdrościć takiej wiedzy

Olimpiada
matematyczne pewnie na maxa będzie
17 cze 17:51
Jack:
ja w to nie wierzę ale to tylko moja opinia
17 cze 17:54
Vax: Będę próbował swoich sił w OM'ie, ale może wrócimy do zadań, bo tak trochę zeszliśmy z tematu i
niezręczna sytuacja powstała
17 cze 17:57
17 cze 17:59
Vizer: Vax, czy prawidłowa odpowiedź do zadania to C=(4,1) v C=(0,1)? O ile się nie pomyliłem w
obliczeniach.
17 cze 18:01
Vax: Tak, to jest prawidłowa odpowiedź
17 cze 18:02
Vizer: To spoko, to znaczy, że po maturze jeszcze szare komórki pracują
17 cze 18:05
ZKS:
Mógłby ktoś na to spojrzeć i sprawdzić czy to jest dobrze. Z góry dziękuję
| 1 | | 1 | |
| ≥ |
| |
| √3x + 1 − 2 | | 4 − (√3)x + 2 | |
3
x + 1 − 2 > 0 ⋀ 4 − (
√3)
x + 2 ≠ 0
| | 2 | | 4 | | 4 | |
3x > |
| ⇒ x ≥ 0 ⋀ 31/2x ≠ |
| ⇒ x ≠ log3( |
| )2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
4 − 3
1/2x + 1 ≥ (3
x + 1 − 2)
1/2
4 − 3 * 3
1/2x ≥ (3 * 3
x − 2)
1/2
3
1/2x = t t > 0
4 − 3t ≥
√3t2 − 2 /
2
16 − 24t + 9t
2 ≥ 3t
2 − 2
6t
2 − 24t + 18 ≥ 0
t
2 − 4t + 3 ≥ 0
(t − 1)(t − 3) ≥ 0
(3
1/2x − 1)(3
1/2x − 3) ≥ 0
3
1/2x = 1 3
1/2x = 3
x = 0 x = 2
| | 4 | |
x ∊ (−∞,0> ∪ <2,∞) ⋀ x ≥ 0 ⋀ x ≠ log3( |
| )2 ⇒ x ∊ <2,∞) ∪ {0} |
| | 3 | |
18 cze 00:07
Tomek.Noah: ogolenie dobrze wg mnie tylko formalnie dwie przedostatnie linijki musza byc zapisane wpsotaci
nierownosci a nie rownowaznosci

to jest moje zdanie
18 cze 02:15
ZKS:
Okej. Bardzo dziękuję
Tomek.Noah.
18 cze 18:03
ZKS:
Nie wykonując dzielenia udowodnić że wielomian
(x2 + x + 1)3 − x6 − x3 − 1 dzieli
sie bez reszty przez trójmian
(x + 1)2.
Czy jest na to krótszy sposób niż ten?
(x
2 + x + 1)
3 − (x
2)
3 − x
3 − 1=
= (x
2 + x + 1 − x
2)((x
2 + x + 1)
2 + x
4 + x
3 + x
2 + x
4)) + (x + 1)(−x
2 + x − 1) =
= (x + 1)(x
4 + x
2 + 1 + 2x
3 + 2x
2 + 2x + 2x
4 + x
3 + x
2) + (x + 1)(−x
2 + x − 1) =
= (x + 1)(3x
4 + 3x
3 + 4x
2 + 2x + 1) + (x + 1)(−x
2 + x − 1) =
= (x + 1)(3x
4 + 3x
3 + 4x
2 + 2x + 1 − x
2 + x − 1) =
= (x + 1)(3x
4 + 3x
3 + 3x
2 + 3x) =
= 3x(x + 1)(x
3 + x
2 + x + 1) =
= 3x(x + 1)(x
2(x + 1) + (x + 1)) =
= 3x(x + 1)(x + 1)(x
2 + 1) =
= 3x(x + 1)
2(x
2 + 1)
Więc dzieli się przez trójmian (x + 1)
2 tylko jest jakiś na to łatwiejszy lub szybszy sposób.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
19 cze 02:19
19 cze 13:39
Tomek.Noah: ZKS a nie lepiej bylo podstawic −1 z twierdzenia Bezuta?
19 cze 15:18
ZKS:
Niestety gdybym podstawił −1 to wiedziałbym tylko że dzieli się on przez dwumian
x + 1 a
nie trójmian
(x + 1)2 
Ale czy jest jakiś inny sposób na to?
20 cze 00:58
Vax: Wystarczy pokazać, że −1 jest miejscem zerowym f'(x):
f(x) = (x2+x+1)3−x6−x3−1
f'(x) = 3(2x+1)(x2+x+1)2−6x5−3x2
f'(−1) = 3*(−1)(1)+6−3 = −3+3 = 0
Co dowodzi tezy.
Pozdrawiam.
20 cze 10:33
20 cze 10:34
Tomek.Noah: ZKS Wlasnie oto mi chodzilo co
Vax pokazal bo twierdzenie Bezuta mowi wlasnie o
pierwiastku wielomianu
20 cze 11:00
ZKS:
Tylko że
Vax najpierw skorzystał z pochodnej a później z Tw. Bezuta
Tomek.Noah ale
jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi.
20 cze 18:07