Ciągi geometryczne i artmetyczne... :(
Natalia: Natalia: 1) WYZNACZ a1, r
6,2,−2.. e
4 , S
7
2) sprawdz, czy ciąg arytm. Q 100, S200
3) ciąg arytmetyczny wyznacz x : x+1, 4, x+6
PRACA NR. 2:
| | 2 | | 2 | |
1) 6,2, |
| , |
| .... wyznacz a1, q ( a6, s6)
|
| | 3 | | 9 | |
2) an= −5 x 212n+2 Sprawdz czy jest to ciąg geometryczny, wyznacz q10, S20
3) 3x2,x+1,16 to ciąg geometrycznym, wyznacz x
z góry dziękuje
16 cze 20:23
16 cze 20:26
ICSP: Z pracy pierwszej to:
1 i 2 nie wiem o co chodzi i jakoś nie mogę się domyśleć.
Z pracy 2
2. bardzo chaotyczny zapis
16 cze 20:33
ICSP: co do pracy pierwszej to 3
a
1 = x+1
a
2 = 4
a
3 = x+6
z własności ciągu arytmetycznego:
8 = x+1 + x+ 6
2x = 1
16 cze 20:34
ICSP: w pracy drugiej w trzecim jest 3x2 czy 3x2 ?
16 cze 20:35
Ola: z pracy pierwszej podpunkt 3:
x+1, 4, x+6
| | x+1 + x+6 | |
z własności ciągu arytmetycznego: 4= |
| teraz tylko wyliczyć x |
| | 2 | |
z pracy drugiej podpunkt 3:
3x
2, x+1, 16 z własności ciągu geometrycznego (x+1)
2=3x
2 * 16 teraz tylko w pierwszym
nawiasie wzór skróconego mnożenia i dalej można już wyliczyć x
16 cze 20:35
Natalia: w pracy drugiej w trzecim jest 3x2 czy 3x2 ?
3 razy 2

16 cze 20:46
ICSP: a to nie mogłaś napisać od razu 6

?
16 cze 20:47
ICSP: P.S. 3 razy 2 zapisuj 3 * 2
16 cze 20:47
Natalia: no moglam
16 cze 20:51
ICSP: 3*2 = 6
a1 = 6
a2 = (x+1)
a3 = 16
a22 = a1 * a3
(x+1)2 = 96
x2 + 2x + 1 + 96 = 0
x2 + 2x − 95 = 0
Tutaj trzeba deltę liczyć
Jednak myślę że to 3x2 to jest w rzeczywistości 3x2
16 cze 20:53
Natalia: PRACA 1, DO AD 2:
7n =(−6n) + 6 sprawdz, czy ciąg arytm. Q 100, S200
16 cze 20:56
Natalia: PRACA 1, DO AD 2:
7n =(−6n) + 6 sprawdz, czy ciąg arytmetyczna WYZNACZA Q 100, S200
16 cze 20:57
Natalia: OKI Z Z ZESTAWU 1 I 2 punkty 3 juz mam
16 cze 21:11