Kąt między wektorami w przestrzeni.
Pablo: Kąt między wektorami w przestrzeni.
u = [1,
√2, 3]
w = [0, −
√2, 1]
| | uxwx+uywy+uzwz | |
cosα = |
|
|
| | |u| * |w| | |
znalazłem coś takiego, jednk nie rozumiem mianownika... ocb?

(w mianowniku oczywiście nad |u| i |w| ma być wektor
16 cze 19:21
Pablo: hmm, jeśli jest to długość wektora, i oblicza się go tak samo jak na płaszczyźnie to wychodzi
mi iż cosα = 16... czy jest to poprawny wynik?
16 cze 19:33
Pablo: hmm?
16 cze 20:03
ZKS: → →
Tak mianownik to długość wektora |u| i |w|.
| | 1 * 0 + √2 * (−√2) + 3 * 1 | |
cosα = |
| = |
| | √12 + √22 + 32 * √02 + (−√2)2 + 12 | |
16 cze 20:40
Pablo: dziękuję!
16 cze 21:09
wiesio: n≥1≥n=3
14 gru 14:16