oblicz
marek: {(4−121/2)1/2 + (4+121/2)1/2} 2
może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić? 1/2 oznacza ułamek, do którego podniesiona jest 12, a
później dwa środkowe nawiasy, pisząc z symbolami wychodziły mi błędy, mam nadzieję, że ktoś to
zrozumie
16 cze 18:06
student2gr2: czy aby tak powinno to być rozpisane ?
| | 1 | | 1 | |
{(4−121/2)* |
| +(4+121/2)* |
| }2 |
| | 2 | | 2 | |
16 cze 19:33
marek: nie, 1/2 zawsze oznacza potęgę
16 cze 19:45
Ola: {(4−121/2)1/2 + (4+121/2)1/2}2=
={(4−121/2)1/2}2 + 2 * (4−121/2)1/2 * (4+121/2)1/2 +
{(4+121/2)1/2}2=
=4−121/2 + 2*{(4−121/2)(4+121/2)}1/2 + 4+121/2=
=4−121/2 + 2*{42 −(121/2)2}1/2 + 4+121/2=
=4−121/2 + 2*(16−12)1/2 + 4+121/2=
=4−121/2 +2*41/2 + 4+121/2=
=8 + 2*2=8+4=12
Mogłam się gdzieś kopnąć, więc lepiej niech ktoś to sprawdzi.
16 cze 21:03
krystek: Otrzymujesz (4−121/2)1+ 2(42−12)+(4+121/2)1
I dalej licz
Należało zastosować wzór (a+b)2 i (a+b)(a−b)
16 cze 21:07
Jagoda: p(1/3)6
15 paź 20:58