jak się za to zabrać?
Ruda: Punkty P, Q, R są odpowiednio środkami boków AB, BC i CA trójkąta ABC. Wiedząc, że P(1, 4),
Q(2, 7), R(−3, 5), wyznacz współrzędne punktów A, B, C.
16 cze 17:19
Vax: Niech dane punkty mają współrzędne A(xa;ya) B(xb;yb) C(xc;yc) wówczas z treści zadania
wynika:
{xa+xb = 2
{xa+xc = −6
{xb+xc = 4
Dodajemy wszystko stronami i otrzymujemy:
2(xa+xb+xc) = 0 ⇔ xa+xb+xc = 0 czyli:
xa+xb = 2 ⇔ xa+xb+xc−xc = 2 ⇔ 0−xc = 2 ⇔ xc = −2
Analogicznie:
xb = 6
xa = −4
Podobnie robimy ze współrzędnymi y:
{ya+yb = 8
{ya+yc = 10
{yb+yc = 14
2(ya+yb+yc) = 32 ⇔ ya+yb+yc = 16 czyli
{ya = 2
{yb = 6
{yc = 8
Skąd współrzędne punktów A,B,C mają współrzędne:
A(−4;2) B(6;6) C(−2;8)
Pozdrawiam.
16 cze 17:39