.
Kasia: Witam.
mam pytanko co do dwoch zadan.
jak w prosty sposob mozna porownac takie liczby
a = 81
10 oraz b =
√382
oraz jak sprawdzic, ktora z ponizszych liczb jest liczba niewymierna
| | 5√6 | |
a = |
| , b = ( 15√10 + 5√200 − 3√450 ) : √10 |
| | 6√216 | |
z gory dziekuje za pomoc
16 cze 16:45
Kasia: Tam mialo byc oczywiscie √382
16 cze 16:47
Łukasz: a= (34)10 = 340, bo 34=81
b= (31/2)82 = 341
Liczba b jest większa
16 cze 16:51
ICSP: zauważ że
√3 = 3{
12
czyli (
√3)
82 = 3
41
81
40 = (3
4)
10 =3
40 teraz sama sobie odpowiedz która jest większa
zad 2.
| 5√6 | | 5√6 | | 5 | |
| = |
| (√6 sie skraca i wychodzi |
| co jest |
| 6 * √36 * √6 | | 36 * √6 | | 36 | |
wymierne więc ta druga).
skorzystałem tutaj z twierdzenia
√ab =
√a *
√b
Pozdrawiam.
16 cze 16:51