jak korzystać z tablic studenta? pomocy!!!!!!!!!
babajaga: Witam,
bardzo proszę o wskazówkę jak odczytać stopnie swobody, w zadaniu
zad.5. W 8−osobowej losowo wybranej grupie studentów zmierzono czas rozwiązania pewnego
zadania. Otrzymano następujące wyniki (w min.): 25, 16, 12, 10, 12, 21, 25, 23. Oszacować
metodą przedziałową średni czas niezbędny do rozwiązania tego zadania w całej zbiorowości
studentów. Przyjąć współczynnik ufności 0,98.
n = 8 a α 0,02
więc czytając z tablic t od α powinno być równe 2,896 a w odpowiedziach do zadań mam 2,306
dlaczego?
podobnie zadanie
zad.4. Czas świecenia żarówek jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. Z partii tej pobrano
9−elementową próbę losową i otrzymano =2880 godzin oraz =2500 (godzin)2. Przy współczynniku
ufności 0,95 zbuduj przedział ufności dla średniego czasu świecenia żarówek.
skoro n=9 a α = 0,05 to t od α powinno się równać 2,262 a wynikach mam t od α =2,306
dlaczego:(
16 cze 12:50