granice ciągów
olkens: granice ciągów
prosilabym o pomoc w tych granicach, o wskazówki jak się za to zabrać
lim(
√n2+n−n)
| | (3n−1)cos(2n+1) | |
lim( |
| + U{(n2+3)5}{{n+5)3(2n+7)7 |
| | 6n2 | |
16 cze 12:46
olkens: eh przypadkiem kliknelo mi sie wyslij, zaraz poprawie ten 3ci przykład
16 cze 12:46
olkens: | | (3n−1)cos(2n+1) | | (n2+3)5 | |
lim( |
| + |
| ) |
| | 6n2 | | (n+5)3(2n+7)7 | |
16 cze 12:48
olkens: up up
16 cze 14:15
olkens: prosze o pomoc !
16 cze 16:01
spaz: zacznij od tego do czego dążą te granice. w 1 całość pod pierwiastkiem? bo to wtedy z 3 ciągów
raczej
2) jeżeli dąży do inf to degL>degM => inf
3) coś mi się wydaje podejrzana ta z cos2n+1 ale to muszę wiedzieć do czego to dąży
16 cze 16:05
olkens: wszystkie do nieskonczonosci
16 cze 16:10
spaz: powiedz na jakim poziomie jesteś jak bardzo mogę to pogmatwać:
1) lim f(x) = 1/2
2) lim f(x) = inf (bo rząd licznika jest większy od rzędu mianownika)
3) lim f(x) = 1/128
i czy potrzebne wyjaśnienia
16 cze 16:23
olkens: liceum..
nie rozumiem tego trzeciego
16 cze 17:05
Tomek.Noah: | | a2−b2 | |
a) stosujesz wzor a−b= |
| |
| | a+b | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
b) (1+ |
| )2n2−1=(1+ |
| )n2 *(1+ |
| )n2 *(1+ |
| )−1=... |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
powinnas jzu sama

c)suma mozna rozbic na dwie granice i sumowac je wiec pierwszy skaldnik wynosi 0 poniewaz
mianownik jest wiekszym stopniem od lciznika natomaist drugi por rozwiniesciu wynosi
| | 1 | | 1 | |
|
| suma tych dwuch granic wynosi |
| |
| | 128 | | 128 | |
16 cze 17:17
olkens: dzieki, juz rozumiem !
16 cze 17:20