ciąg arytmetyczny
loczek: Dla jakich x wyrazy tworzą ciąg arytmetyczny
2x+1, 3x−2, 4x+2
16 cze 11:47
ICSP: a
1 = 2x+1
a
2 = 3x−2
a
3 = 4x+2
Teraz musisz podstawić i wyliczyć x.
16 cze 11:48
loczek: wiem że trochę głupio zabrzmi ale liczę i liczę i nie wychodzi mi nic co można by nazwać
ciągiem arytmetycznym, mianowicie po wyliczeniu x i wstawieniu do podanych wyrazów nie
powstaje ciąg arytmetyczny
16 cze 12:16
ICSP: no i dobrze ci wychodzi. Więcej wiary

6x − 4 = 4x + 2 + 2x +1
−4 = 3
sprzeczne czyli dla takiego x nie istnieje ciąg arytmetyczny.
16 cze 12:30
loczek: o to fajnie bardzo dziękuje za pomoc
16 cze 12:34