matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
piotrek:
jeszcze jedna całka, wiem że prosta ale już jestem sprany, a muszę to zrobić na jutro
∫
x−1
3x+1
16 cze 01:32
Vax:
x−1
1/3(3x+1)−4/3
1
4/3
4
∫
dx = ∫
dx = ∫ (
−
)dx = x/3 −
∫
3x+1
3x+1
3
3x+1
3
1
(
)dx
3x+1
dt
1
t = 3x+1 ⇒
= 3 ⇒ dx =
dt
dx
3
4
1/3dt
4
4
... = x/3 −
∫
= x/3 −
ln(t) = x/3 −
ln(3x+1) + C
3
t
9
9
Pozdrawiam.
16 cze 09:08