(x3 + y3)dx + 3xy2dy = 0
| ϱP | |
=3y2
| |
| ϱy |
| ϱQ | |
=3y2 Zatem równanie jest zupełne. Szukamy więc funkcji F(x,y) takiej że jest | |
| ϱx |
| ϱF(x,y) | x4 | |||
Teraz skoro | =P(x,y)=x3+y3, to F= ∫(x3+y3)dx= | +xy3+ φ(y) (*)
| ||
| ϱx | 4 |
| ϱF | ϱF | |||
Teraz | =Q(x,y)=xy2 oraz z (*) mamy, że | =3xy2+φ'(y)
| ||
| ϱy | ϱy |
| y3 | ||
φ'(y)=−3xy2 ⇒ φ(y)=∫−3xy2 dy=−3x∫y2dy=−3x( | +C)=−xy3+3Cx
| |
| 3 |
| x4 | ||
Stąd F(x,y)= | +xy3−xy3+3Cx
| |
| 4 |
| ϱF | ϱF | ||
=Q(x,y)=3xy2 oraz z (*) mamy, że | =3xy2+φ'(y)
| ||
| ϱy | ϱy |
| x4 | ||
Zatem (co się zgadza, gdy się przeliczy): F(x,y)= | +xy3+C | |
| 4 |