całkowanie przez części
Paweł: Głowię się pół dnia nad prostym zadaniem. Muszę do zadania obliczyć całkę oznaczoną
od 0 do 8 przez części:
80 ∫√2x dx
Robiąc to wyciąganiem 2x spod pierwiastka do potęgi 1/2 wychodzi zły wynik. Pomóżcie bo już się
zaciąłem.
15 cze 23:00
Jack:
| | 2 | | 2√2 | | 2√2 | |
√2∫80 x1/2 dx = √2( |
| x3/2)|80= |
| (83/2)= |
| 16√2=64/3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 cze 00:05
Paweł: Jack skąd jest to przekształcenie: √2 80∫ x1/2 dx możesz mi to podstawić pod wzór
16 cze 11:03
ICSP: ∫ √2x dx = ∫ √2 * √x dx Stałą możemy wyciągnąć przed całkę = √2 ∫ √x dx
oczywiście √x można zapisać jako x1/2 .
16 cze 11:06
ICSP: przynajmniej tak mi się wydaje bo całek jeszcze nie miałem.
16 cze 11:07
Paweł: Cholera. Takie proste. Dzięki
16 cze 11:30