PROśba
TOmek: Zapodajcie jakies zadanko z stereometri,g.analticzynej/ bo nudy
15 cze 22:45
Jack:
No to taki banał:

Wyznaczyć równianie okręgu o promieniu r stycznego do paraboli y=x
2 w dwóch punktach. Dla
jakiego r zadanie ma rozwiązanie?
15 cze 23:04
TOmek: (x−x
s)
2+(y−y
s)
2=r
2
spoglądając na wykres funkcji y=x
2 promien okręgu musi lezec na (0,y) i y≠0
y=x
2
R=(0,y
s)
(x−0)
2+(y−y
s)
2=r
2
(y−y
s)
2=r
2
(x
2−y)=r
2
jakas podpowiedź?
15 cze 23:21
TOmek: nie promien okregu tylko "srodek okregu"
15 cze 23:24
Godzio:
x2 Ci zniknęło
15 cze 23:25
Jack:
próbuj próbuj

Nie ma tak lekko

Za parę minut coś podpowiem, ale spróbuj sam
15 cze 23:27
TOmek: (x2−y)2=r2 /√
x2−y=r
x2=r−y no i co tu jeszcze moge pokombinowac ... hmm
y=x2−r czyli S(0,y),
15 cze 23:33
TOmek: czyli nic xD brak pomyslu
15 cze 23:33
Jack:
spróbuj coś zauważyć, przeliczyć, wywnioskować itp

skupiając się na styczności okręgu do
paraboli.
15 cze 23:34
TOmek: mam pomysll..
15 cze 23:38
TOmek: S musi miec wspolrzędne (0,y) więc
x+(y−ys)2=r2
y−nalezy do paraboli więc
x+(x2−ys)2=r2
x+x4−2x2ys+ys2=r2
−2x2ys+ys2=r2−x−x4
ys(−2x2+1)=r2−x(1+x3)
nie wiem ..
15 cze 23:41
Jack:
dorysuj styczne do paraboli. Zauważ, że promień będzie odległością punktu od tej stycznej.
Znajdź równania stycznych (pochodna?) i wyraź punkt ys przez punkty styczności x0.
15 cze 23:44
TOmek: Ja liceum, nie wiem co to pochodna
15 cze 23:45
TOmek: zagiąłes mnie stary, wybaczcie ale musze juz iść kimać

Dobranoc
15 cze 23:46
Jack:
w mądrej książce z której wziąłem zadanie piszą:
wsk. Z symetrii figury wynika, że środek S okręgu stycznego w dwóch punktach do danej paraboli
leży na osi rzędnych, tzn. mamy S(o,y0), przy czym yo>r. Styczność oznacza, że równanie
kwadratowe z niewiadomą rzędną y punktu stycznośćci powinno mieć dodatni pierwiastek podwójny,
co jest spełnione, gdy delta tego równania jest równa 0, a współczynnik przy niewiadomej y
jest ujemny.
15 cze 23:47
Jack:
ok

dobranoc (pochodna to była sugestia żeby szybciej znaleźć równania prostych − poza tym
obecność w liceum Cię nie usprawiedliwia

)
15 cze 23:48
Jack:
PS ja to rozwiązałem inaczej niż piszą we wskazówce
15 cze 23:49