pare zadań przykładowych do egzaminu - macierze, l. zespolone, itd
bjornolf:
0 3 1 2
A=5 −2 B=3 4
A−1*XT=B
oblicz wartość X
A−1*XT=B
X=(AB)T tak?
tylko teraz jak przekształcić A−1 na A ? a może inaczej się oblicza to zadanie?
15 cze 21:56
bjornolf:

problem mam z interpetacja zadania. Macierz 03 5−2 jest to A czy A
−1 ?
15 cze 22:05
bjornolf: w sensie co autor miał na myśli. Podał wartość macierzy A czy A
−1 
mam nadzieję, że teraz
bardziej zrozumiale
15 cze 22:06
bjornolf: zad2. rozwiąż równanie:
niezwykle prosiłbym o pomoc w tym zadaniu, od czego zacząć? występuje tutaj sprzężenie?
15 cze 22:19
bjornolf: | (z−i)4 | |
| = 1 miało być |
| (z+i)4 | |
15 cze 22:20
pawel: o, mnie także spasowały by takie zadanka... może ktoś coś wie? może ktoś pomoże? ^^
16 cze 17:09
pomoc: macierz:
|0 3|
A=|5 −2|
jest macierzą A. by uzyskać A
−1 musimy tą macierz przekształcić. A
−1=
(AT)DdetA.
zgadza się X=(AB)
T
co do liczb zespolonych niestety nie wiem jak wykonać to zadanie
16 cze 17:49
Tomek.Noah: co do rownainai mysle ze chyab tak to bedzie zreszta nie wiem... ale prosze:
(z−i)4−(z+i)4=0
z−i=a z+i=b
a4−b4=0
(a2−b2)(a2+b2)=0
(a−b)(a+b)(a2+b2)=0
a−b=0 v a+b=0 v a2+b2=0
a=b v a=−b v (a+b)2−2ab=0
z−i=z+i v z−i=−z−i v 4z2−2z2+2i2=0
z∊∅ v z=0 v 2z2−2=0 => z2−1=0 => z=1 v z=−1
16 cze 18:05
bjornolf: o, dzięki
16 cze 18:39