wartości funkcji
andrzej:

a) Dla jakich argumentów wartości funkcji f są większe od 3?
b) Dla jakich argumentów zarówno funkcja f, jak i funkcja g przyjmują wartości dodatnie?
bardzo bym prosił o pomoc bo nie wiem jak to zrobić
15 cze 19:32
calc: a) x>12
b) x∊(−1,3)
zgadza się?
15 cze 19:43
andrzej: zupełnie tego nie rozumie skąd się wzięło 12 w podpunkcie a?
15 cze 19:51
Łukasz: Hm.. ja też nie rozumiem czemu tak...
Funkcja f ma wzór: 3x+3 −− dla x=−1 mamy f(−1)=0, współczynnik b=3, bo to miejsce, w którym
przecina oś OY
Zatem:
a) 3x+3>3 <==> x>0
b) z wykresu można odczytać, że to przestrzeń między miejscami zerowymi funkcji. Zatem...
15 cze 20:10
andrzej: dzięki Łukasz teraz to ma sens
15 cze 20:25
klaudia: A jak mam takie zadanie, że f(x) = 3x − 4
a) dla jakich argumentów wartości funkcji są większe od 3?
czyli będzie tak:
3 < 3x − 4

?
czyli:
3 + 4 < 3x
7 < 3x
7/3 <x
2 1/3 < x

?
Dobrze rozwiązałam? Bo jak już widzę dziwaczne ułamki, to strasznie wątpię...
7 kwi 16:09