Oblicz granicę prawostronną:
Avistian:
Mogłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązuje się ten typ zadań, ponieważ nie nie potrafię tego
ruszyć
15 cze 18:30
Ajtek: Chwila

.
15 cze 18:37
Ajtek:

x dązy do −3 z prawej strony, czyli przyjmuje wartości coraz bliższe −3 (patrz rysunek), np
| | 9 | | 91 | | 92 | | 99 | | 991 | |
−2 |
| , −,2 |
| , −2 |
| ,....., −2 |
| , 2 |
| ,itd., ale nie |
| | 10 | | 100 | | 100 | | 100 | | 1000 | |
osiągnie nigdy wartości −3.
Teraz patrząc po liczniku i mianowniku musimy określić jakie są ich znaki i tak:
| | 999 | |
Podstawmy sobie do licznika i mianownika, np −2 |
|
|
| | 1000 | |
| | 999 | | 1 | |
licznik: −2 |
| +3= |
| znak jest dodatni, wartość bliska zero.
|
| | 1000 | | 1000 | |
Mianownik:
| | 999 | | 999 | |
(−2 |
| )2−(−2 |
| )−12=
|
| | 1000 | | 1000 | |
| | 999 | |
(−2 |
| )2 − bliskie 9 ale mniejsze niż 9
|
| | 1000 | |
| | 999 | |
−(−2 |
| ) − bliskie 3 ale mniej niż 3
|
| | 1000 | |
Suma dwóch powyższych jest bliska 12 ale mniejsza niż 12
Czyli całość mianownika ma wartość ujemną bliską zeru.
| | 0 | |
Otrzymujemy symbol nieoznaczony |
| i trzeba zastosować tw. d'Hospitala.
|
| | 0 | |
Myślałem, że będzie to łatwiej wyłożyć, bo wspomnianego twierdzenia nie pamiętam

.
15 cze 18:59
Ajtek: Wróć
15 cze 19:03
Avistian: czyli po prostu mam zamienić licznik i mianownik na ich pochodne?
15 cze 19:04
Ajtek: Mianownik można zaposać w postaci iloczynowej:
x
2−x−12=(x−4)(x+3)
| | x+3 | | 1 | |
Czyli mamy |
| = |
|
|
| | (x+3)(x−4) | | x+4 | |
| | 1 | |
Stąd wynika że limx→−3+= |
| =1
|
| | −3+4 | |
15 cze 19:07
Avistian: No dobrze, tylko wtedy jaki był sens dawania w przykładzie granicy prawostronnej, zamiast
zwykłej granicy funkcji w punkcie?
15 cze 19:10
Ajtek: Jeszcze błąd
Niech ktoś to sprawdzi, dawno granic nie liczyłem, oj bardzo dawno.
15 cze 19:11