Dziedzina funkcji
Sylwia: | | x2−1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x) = √5 − |x| + √ |
| . |
| | 3−x | |
To drugie całe jest pod pierwiastkiem (ten ułamek).
15 cze 16:35
ICSP: Założenia:
5−|x|>0
3−x ≠ 0
15 cze 16:38
Bogdan:
Mała poprawka do pierwszego założenia: 5 − |x| ≥ 0
15 cze 16:54
Sylwia: Kiedyś matematyczka nam mówiła, że jak są pierwiastki w jakiejś funkcji to NIE JEST to funkcja.
O co jej chodziło?
15 cze 16:56
ICSP: nie zauważyłem tego:( Dziękuję Bogdanowi za poprawienie
15 cze 16:56
ICSP: pierwiastki mogą być w funkcji, tak więc nie wiem o co chodziło matematyczce. Być może chodziło
jej o coś takiego:
x =1
x−1 = 0
15 cze 16:59