matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
lola:
2
1
1
wzor w postaci kanonicznej funkcji f(x)=
x
2
−
x−
to:
3
3
3
2
a. f(x)=
(x−1)
2
−1
3
1
3
b. f(x)=(x−
)
2
−
4
8
2
1
3
c. f(x)=
(x−
)
2
−
3
4
8
1
1
d. f(x)=(x−
)
2
−
3
2
15 cze 16:00
Łukasz:
2/3(x
2
−1/2x)−1/3 = 2/3((x−1/4)
2
− 1/16) − 1/3 = 2/3 (x−1/4)
2
− 1/24 − 1/3 =
16 cze 17:04