i jeszcze jedno:)
jurand: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie:
40x+63y=521
Dzieki!
15 cze 13:22
ktos: wyznaczasz x za pomoca y i obliczasz
15 cze 13:28
ktos: zart
15 cze 13:29
Vax: Czyli 63y == 521(40) ⇔ 23y == 1(40) korzystając z rozszerzonego algorytmu Euklidesa wyznaczamy
23−1 == 7 (40) czyli: 23y == 1(40) /*7 ⇔ y == 7(40) ⇔ y = 40n+7 podstawiamy do 1 równania:
40x+63(40n+7)=521 ⇔40x+2520n+441 = 521 ⇔ 40x = 80 − 2520n ⇔ x = 2 − 63n czyli równanie spełnia
para:
{x = 2−63n
{y = 40n+7
gdzie n jest dowolną liczbą całkowitą.
Pozdrawiam.
15 cze 13:31
AS:
Rozwiązaniem równania a*x + b*y = c są liczby (x,y) gdzie'x = xo − b*t , y = yo + a*t
gdzie (xo,yo) są liczbami całkowitymi,spełniającymi to równanie , t ε C.
a,b,c muszą być pierwszymi względem siebie
np. Równanie 7*x + 8*y = 86 ma serię rozwiązań
x = 10 − 8*t , y = 2 + 7*t gdzie t ε C.
Pierwotne rozwiązanie: x = 10 , y = 2
t −3 0 5 100
x 34 10 −30 −790
y −19 2 37 702
15 cze 18:50
Vax: AS, współczynniki a,b,c w żadnym wypadku nie muszą być względnie pierwsze, musi jedynie
zachodzić warunek:
NWD(a,b) | c
Tyle wystarczy.
Pozdrawiam.
15 cze 22:05
AS: Słusznie,rozpędziłem się.
Miało być a,b muszą być pierwszymi względnie siebie.
Dzięki za sprostowanie,lata swoje robią a i pamięć już nie taka.
Wszystkiego co najlepsze.
16 cze 08:44