Rozwiąż w liczbach naturalnych układ równań:
jurand: Rozwiąż w liczbach naturalnych układ równań:
NWD(x,y)=6
NWW(x,y)=60
15 cze 13:18
Vax: NWD(x,y) = 6 ⇔
{x = 6a
{y = 6b
Teraz korzystając z tego, że NWD(a,b) * NWW(a,b) = ab, otrzymujemy:
NWD(x,y) * NWW(x,y) = 6*60 = 6a*6b ⇔ ab = 10
Bso załóżmy, że a ≥ b, wtedy może zajść jedynie:
(a,b) = (5,2) v (10,1) wtedy (x,y) = (30,12) v (60,6), dodatkowo musimy do tego dodać przypadek
gdy a ≤ b otrzymując permutacją odpowiedzi, podsumowując warunki zadanka spełniają pary:
(x,y) = (60,6) v (6,60) v (30,12) v (12,30)
Pozdrawiam.
15 cze 16:19
think: | x*y | |
| = NWW(x,y) ⇒ x*y = 60*6 = 360 |
| NWD(x,y) | |
x = 6a
y = 6b i NWD(a,b) = 1
6a*6b = 360
a*b = 10
a = 1, b = 10⇒ x = 6, y = 60
a = 2, b = 5 ⇒ x = 12; y = 30
a = 5, b = 2 ⇒ x = 30, y = 12
a = 10, b = 1 ⇒ x = 60, y = 6
15 cze 16:26
Vax: think, to jest ten sam sposób
15 cze 16:29
think: Vax wiem, zaczęłam pisać ale praca mnie oderwała i jak dokończyłam to grubo po Tobie wysłałam,
ale póki nie wysłałam nie mogłam sprawdzić czy ktoś już odpowiedział, bo by mi się treść
skasowała
15 cze 16:33