Wyznacz ostatnią cyfrę liczby:
Marta: Wyznacz ostatnią cyfrę liczby:
2009
2009
a drugie:
Wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby:
999
1001
Z góry dziękuję
15 cze 12:02
Godzio:
Wymnażasz 9 tylko, jej końcówki to: 1 lub 9
9 * 9 = 81 −− 1
9 * 9 * 9 = 729 −− 9
92k −− 1
92k + 1 −− 9
Odpowiedz sobie teraz na pytanie
15 cze 12:05
ancymon: 20092009= .... 9
9991001=...99
15 cze 12:05
Godzio:
Podobnie rozwiąż 2 przykład, (końcówki 01 i 99 )
15 cze 12:06
Vax: Albo:
9991001 == (−1)1001 == −1 == 99 (mod 100)
Pozdrawiam.
15 cze 12:17