Pomocy, mam jutro spr! :)
niki: Mam nastepujacy problem i bardzo prosze o pomoc

Wyznacz wszystkie takie liczby pierwsze p, ze: p+4 i p+8 sa rowniez pierwsze.
15 cze 11:47
15 cze 12:09
Vax: Na początku sprawdźmy, że p=3 spełnia warunki zadania, teraz załóżmy, że p ≠ 3, wszystkie takie
liczby pierwsze są postaci p=3a+1 v p=3a+2, dla pewnego całkowitego a, w 1 przypadku p+8 =
3a+9 = 3(a+3) co nie może być pierwsze, sprzeczność. W 2 przypadku p+4 = 3a+6 = 3(a+2) co
również nie może być pierwsze, skąd wynika, że tezę zadania spełnia jedynie p=3
Pozdrawiam.
15 cze 12:20