Prosze pomóżcie mi obliczyć to pole
Paula: Oblicz pole ograniczone krzywymi y=1/x y=2/x y=4 x−1=0
Narysowałam juz w układzie współrzędnych oprócz tej jedej krzwej czyli x−1 =0 bo ja nie wiem
jak mam narysowac pomóżcie chociaz tylko z tym
15 cze 10:24
Godzio:

x − 1 = 0 ⇒ x = 1
15 cze 11:23
Paula: Dzięki wielkie tylko te 3 inne krzywe to satak y=4 to jest tez prosta pozioma a te dwie inne to
sa takie falowane i one mi sie złączą w jakim punkcie bo jeszcze tego nie wiem bo z jeden
strony bedzie ta całka ograniczona 1 a z drugiej strony jaka mam wpisac liczbe?
Bo chyba ta prosta y=4 wogóle nie bierze w tym udziału bo ona jest tak jakby od tych wszytkich
krzywych oderwana
15 cze 11:45
Godzio:
| 1 | | 2 | |
| = |
| ⇒ x = 0 −−− ale to nie należy do D dlatego się nie połączą nigdy |
| x | | x | |
A tak a propo, to funkcje wymierne, a wykresem jest hiperbola
15 cze 11:49
Paula: NO to jak sie nie połącza to które ja mam pole obliczyc pomiedzy jakimi krzywymi jak cały czas
powmiedzy tymi krzywymi jest dziura bo z jeden strony całka bedzie ograniczona 1 a z drugiej
strony co mam wpisaćź tzn całka od 1 do ...?
15 cze 11:53
AS:

Przedział całkowania: <1/4,1>
1
P = ∫(2/x − 1/x)dx
1/4
15 cze 11:57
Godzio:
Narysuj to dokładnie, pole jest wyraźnie ograniczone tymi 4 wykresami
15 cze 11:59
Paula: Jejkuś dzięki wielkie
15 cze 11:59
Paula: całke rozwiązałąm ale dalej nie wiem dlaczego tam jest 1/4 no nie moge tego pojąc moze ja ten
wykres zle rysuje bo ja sobie tabelki robie dla y=1/x wziełam sobie x=−3,−2,−1,0,1,2,3 i to
samo dla 2/x
15 cze 12:22
ICSP: | | 1 | |
a gdzie wykres funkcji y = |
| przecina prostą y =4? |
| | x | |
15 cze 12:23
Paula: Pomożecie?
15 cze 12:47
Paula: NIe przecina jak rysuje to nie przecina
15 cze 12:47
ICSP: to nie rysuj tylko oblicz
15 cze 12:50
AS:
Rozwiązując układ równań y = 1/x i y = 4 mamy
1/x = 4 → x = 1/4
15 cze 13:02