matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki obliczenia XD
ja:
oblicz całkę:
4
∫ arcsinx dx
0
15 cze 09:37
Magda:
przez części
15 cze 09:44
ancymon:
u= arcsinx v'=1 t=1−x
2
1
dt
u'=
v=x dt=−2x dx ⇒ −
=x dx
√
1−x
2
2
x
1
dt
∫ arcsinx dx = xarcsinx − ∫
dx = xarcsinx +
∫
=
√
1−x
2
2
√
t
= xarcsinx +
√
t
+ C = xarcsinx +
√
1−x
2
+ C
15 cze 12:16