rozszerzanie wyrażeń wymiernych
panna_waga: | 1 | | x2 + xy + y2 | |
| ⇒ |
| |
| x−y | | x3−y3 | |
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego licznik z 1 zmienia się na x
2 + xy + y
2, kiedy
| | 1 | |
|
| rozszerzamy do wyrażenia o mianowniku x3−y3. Czy jest jakieś proste wytłumaczenie |
| | x−y | |
czy to po prostu jakaś zasada z tych wzorów skróconego mnożenia? Z góry wielkie dzięki za
odpowiedź.
15 cze 09:00
Anna: Wystarczy użyć wzoru: x
3−y
3 = (x−y)(x
2+xy+y
2).
| 1 | | x2+xy+y2 | | x2+xy+y2 | |
| = |
| = |
| |
| x−y | | (x−y)(x2+xy+y2) | | x3−y3 | |
15 cze 09:30
panna_waga: Dzięki wielkie. Teraz mam jeszcze problem w zadaniu, w którym muszę funkcje f(x)= U{ x+1 }{ x+2
| | a | |
} przekształcić w funkcję f(x)= |
| +q |
| | x−p | |
| | x+1 | |
Mam to: f(x)= |
| i mam wynik, ale nie rozumiem dlaczego i skąd się pojawiają takie |
| | x+2 | |
a nie inne działania, mam na myśli:
| | x+1 | | (x+2)−2+1 | |
f(x)= |
| = f(x)= |
| ← skąd to się wzięło, jakie działanie to |
| | x+2 | | x+2 | |
| | x+2 | |
dało, te x+2 w nawiasie i jeszcze te −2 za nawiasem. Potem jest = f(x)= |
| − |
| | x+2 | |
| | 1 | |
f(x)= |
| ← i tu gdzie podziało się nagle te −2, które (wzięło się nie wiem skąd) |
| | x+2 | |
było za nawiasem?
Dałby radę, ktoś to wytłumaczyć mi?
15 cze 10:18
panna_waga: Proszę niech ktoś to na szybkiego wytłumaczy.

Napisze jeszcze raz, bo sama się pogubiłam z tym co napisałam wyżej:
| | x+1 | | a | |
Zapisz |
| w postaci f(x) = |
| +q |
| | x+2 | | x−p | |
Ale nie rozumiem dlaczego jest tak jak się dochodzi do wyniku:
| x+1 | | (x+2)−2+1 | |
| = |
| ← dlaczego x zostało zamienione na x+2 i jeszcze te −2 |
| x+2 | | x+2 | |
za nawiasem?
| | x+2 | | 1 | |
A później jest: |
| − |
| ← gdzie się nagle podziało te −2, które się |
| | x+2 | | x+2 | |
pojawiło nie wiadomo skąd?
Błagam, niedługo egzamin a nie mogę tego rozpracować.
15 cze 11:54
ICSP: | x+1 | | x+2 − 1 | | (x+2) − 1 | | x+2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| − |
| = − |
| + 1 |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
O to chodziło?
15 cze 11:58
panna_waga: O to o to, tylko Ty to napisałeś prościej, a na papierach od nauczycielki było inaczej, bo
tako:
| x+1 | | (x+2)−2+1 | |
| = |
| itd itd. i po prostu nie wiedziałam skąd się wziął ten |
| x+2 | | x+2 | |
nawias z x+2, a tym bardziej skąd te −2.
Tylko właśnie nie czaje jeszcze jednego jak to się dzieje, że z x+1 powstaje x+2−1 w tym ułamku
po pierwszy znaku równości?
15 cze 13:30
ICSP: x + 1 = x + 1 + 0(0 mogę sobie dodac nie zmienia to nic)
0 = np 1−1 albo 2−2
x + 1 + 0 = x + 1 + 1 − 1 = x +2 − 1 = (x+2) − 1
15 cze 14:49