Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobić.
fillju: | | 2 | |
Dla jakiej wartości x wyrażenie przyjmuje wartości z przedziału (−1, |
| )
|
| | 5 | |
15 cze 08:26
ja: dla x∊ℛ \(−1;1)
www. jogle.pl\wykresy.
wpisz:
1/(2x + 2(−x)).
wyskoczy ci wykres
15 cze 09:29
fillju: ale ja mam to obliczyć
15 cze 11:27
fillju: 

?
15 cze 14:13
fillju: proszę pomocy

15 cze 19:23
Łukasz: Ustalasz dziedzinę.
Rozwiązujesz dwie nierówności:
1/2x+2−x >= −1 ∧ 1/2x+2−x <= 2/5
Przedział, który otrzymamy z iloczynu dwóch zbiorów jest naszym rozwiązaniem. Oczywiście
odrzucając x poza dziedziną
15 cze 20:06
Łukasz: Mój błąd:
Rozwiązujesz dwie nierówności:
1/2x+2−x > −1 ∧ 1/2x+2−x < 2/5
Bez znaków równości
15 cze 20:07
fillju: dzięki
16 cze 10:20
fillju: no i co dalej?
16 cze 10:23
fillju: co mam zrobić z 2x i z 2−x − te 2 jest podniesione do potęgi x i −x.
16 cze 10:26
Godzio:
| 1 | | 1 | | t | |
| = [2x = t] |
| = |
| |
| 2x + 2−x | | | | t2 + 1 | |
I teraz rozwiąż
16 cze 10:36
fillju: dzięki
16 cze 21:31
fillju: proszę o dalsze rozwiązanie, bo mi cuda wychodzą
20 cze 08:03
fillju: zlitujcie się
20 cze 20:47