matematykaszkolna.pl
czsc różniczki: obliczyć różniczkę f(x) = (sin x)tgx w punkcie x0 = 1:
14 cze 23:39
Godzio: A różniczka to nie jest po prostu pochodna policzona z definicji?
14 cze 23:43
Godzio: Albo po prostu ze wzoru ?
14 cze 23:44
różniczki: no właśnie nie wiem, dotychczas liczyłam tylko pochodne. a jaką masz definicję na myśli? Heinego? ktoś mi gdzieś powiedział że jest na różniczkę wzór... poza tym nie wiem czy to to samo co iloraz różnicowy, który chyba masz na myśli więc pytam TU
14 cze 23:45
Godzio: Ja bym to policzył najnormalniej w świecie: f(x) = (sinx)tgx = eln(sinx)tgx = etgx * lnsinx I teraz z tego pochodną
 lnsinx tgx 
(etgx * lnsinx)' = (sinx)tgx * (

+

* cosx ) =
 cos2x sinx 
 lnsinx 
(sinx)tgx * (

+ 1)
 cos2x 
14 cze 23:48
różniczki: podbijam, wypowie się ktoś jeszcze?
14 cze 23:49
różniczki: oczywiście dzięki Godzio za rozw, tylko potrzebna mi pewność że to jest policzenie różniczki
14 cze 23:50
Godzio: http://www.matematyka.pl/96148.htm Patrząc np. na to też policzyli pochodne, a polecenie jest różniczka, więc wychodzi na to Tak samo, różniczkować = nakładać pochodną
14 cze 23:51
Jack: zwykle podaje się funkcję f, punkt x0 i przyrost h. Różniczka df(x0,h) to będzie wtedy iloczyn pochodnej f'(x0) i przyrostu h.
14 cze 23:53
Jack: jest kilka rodzajów różniczki... Nie zawsze to po prostu pochodna
14 cze 23:54
Godzio: Aha, dobrze wiedzieć emotka, a w tym wypadku jak będzie ?
14 cze 23:55
różniczki: a czy mogłbyś zapisać jak to będzie wyglądać w tym przypadku? bo nie rozumiem co mam napisać dokładnie jako przyrost h? zrozumiałam coś takiego:
 lnsinx 
(sin x)tgx=(sinx)tgx * (

+ 1) *h
 cos2x 
14 cze 23:57
Jack: nie wiem... pamietam że od początku musieliśmy na analizie dopytywać o co chodzi prowadzącym. Jeden mówił o różniczce, inny o pochodnej Frecheta, a i jeszcze inni o różniczce zupełnej... W każdym razie interpretacji jest wiele emotka
14 cze 23:58
Jack: przyrost h, podobnie jak punkt powinien być zadany ( o ile mówimy o różniczce którą wyżej wskazałem emotka ).
15 cze 00:00
różniczki: ok, a tutaj jak to policzyć?
15 cze 00:00
Jack: może poszukaj w notatkach ze swoich zajęć. Może znajdziesz gdzieś definicję różniczki... tej o którą nam chodzi.
15 cze 00:12
rózniczki: sytuacja jest o tyle skomplikowana ze nie miałam tej def ani na cw ani na wykładach ale na egzaminie będzie
15 cze 00:17
Jack: oo... no to będzie spontan na egzaminie Poczekajmy, może ktoś coś mądrego dorzuci... choć z tą "różniczką" bez definicji to będzie ciężka sprawa
15 cze 00:19
Bogdan:
 df 
Przyjmuje się określać pochodną funkcji f takim zapisem:

= f'(x).
 dx 
Jeśli pomnożymy tę równość obustronnie przez dx, to otrzymamy: df = f'(x)dx. Wyrażenie df zazwyczaj określa się mianem różniczki. Wyznaczyć różniczkę df to znaczy wyznaczyć pochodną funkcji f'(x) i zapisać ją z dx. Wyjaśnienie to jest zbieżne z wyjaśnieniem Jack.
15 cze 00:21
Piotr Student: chciałbym się tak nauczyć rozwiązywać tak jak wy robicie całki i pochodne function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
15 cze 00:25
Bogdan: Ale przedtem Piotrze Studencie zrób porządek z tymi śmieciami, które załączasz w swoich wpisach
15 cze 00:28
Jack: wyjaśniło się emotka Dzięki, Bogdanie. @ Piotr Student: wszystko przed Tobą
15 cze 00:30
Piotr Student: WŁAŚNIE NIE WIEM CZEGO TAK MI COŚ POD TREŚĆIĄ WYSKAKUJE NIE WIEM DLACZEGO function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
15 cze 00:34
Piotr Student: POWIEDZCIE DLACZEGO TAK COŚ MI WYSKAKUJE PRZECIEŻ JA TEGO NIE PISZE POMOZCIE DRODZY FORUMOWICZE function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
15 cze 00:36
Piotr Student: NIE CHCE ZASMIECAC FORUM CZEGO TAK SIE DZIEJE function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
15 cze 00:37
Piotr Student: I DALEJ TO SAMO PRZECIEZ NIC NIE PISZE NIC NIE WCISNOŁEM
15 cze 00:38
Piotr Student: CZEKAJCIE A TERAZ
15 cze 00:38
Piotr Student: JEST OK
15 cze 00:39
Godzio: "wcisnąłem" i wyłącz Caps Locka
Piotr Student: DZIĘKI ADMINISTATOROWI
Piotr Student: aha
15 cze 00:40
Piotr Student: to nie forum polonistyczne
15 cze 00:40
Piotr Student: Proszę o zadanie z całką typu oblicz całkę i konkretna przykład do policzenia i zeby ktoś mnie kontolował i doglądał function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
15 cze 00:42
Ajtek: CO nie zmienia faktu, iż o piękno mowy ojczystej dbać należy emotka.
Piotr Student: znów to samo kurcze
Piotr Student: zgadzam sie, prosze o zadanie z całką
15 cze 00:43
Godzio: Pochodne: 360 Całki: 2111 2128 2141 2306 Jak klikniesz w niebieską strzałkę to pokaże się rozwiązanie, próbuj najpierw od najprostszych przykładów i przechodź do coraz to trudniejszych, a na pewno nabierzesz wprawy
15 cze 00:43