| −44x3 | |
wyliczyc ekstrema i monotonicznosc funkcji | |
| 8x2 − 2 |
| 1 | 1 | |||
x≠ | i x≠− | |||
| 2 | 2 |
| −352x4+264x2 | ||
f'(x)= | ||
| (8x2−2)2 |
8)
33x2−44x4=0 /:(11)
3x2−4x4=0
x2(3−4x2)=0
x=0 podwójny
3−4x2=0
−4x2=−3
| 3 | √3 | √3 | ||||
x2= | x= | lub x=− | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| √3 |
| 33√3 | |||||||||||||
f(− | )= | = | (max) | ||||||||||||
| 2 |
| 8 |
| √3 | 33√3 | |||
f( | )=− | (min | ||
| 2 | 8 |
| −352x4+264x2 | |
<0 | |
| (8x2−2)2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
x∊(−∞,− | )U(− | , | )U( | ,∞) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| √3 | √3 | |||
dla x∊(−∞,− | )U( | ,∞) | ||
| 2 | 2 |
| √3 | √3 | |||
Dla x∊(−∞,− | )U( | ) pochodna <0 więc funkcja w tych przedziałach maleje | ||
| 2 | 2 |
| √3 | ||
dla x∊(−U{√3}[2},0)U(0, | ) | |
| 2 |
| √3 | 1 | 1 | 1 | 1 | √3 | |||||||
Dla x∊(− | ,− | )U(− | ,0)U(0, | )U( | , | ) pochodna jest >0 | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |