..
Kasia: Bardzo proszę o pomoc z dwoma zadankami.
Sprawdz, które z poniższych równań opisują okrąg :
a) x
2+y
2−2x−6y+9 = 0
b) x
2+y
2−6x+2y+10= 0
miałam dopiero jedną lekcje z tego i nie wiem po prostu jak to się sprawdza.. wyliczając środek
okręgu i promień? czy jak?
i jeszcze jedno
wyznaczyc srodek i promien okregu
x
2+y
2+10x+24 = 0
jak do tej pory mialam tylko przyklady gdzie mialam po dwa 'skladniki' z x i dwa z y, a tu
tylko jeden z y i nie wiem jak to zrobic, spróbowałam jakos na czuja, ale źle wyszlo.
Z góry dziękuję za pomoc
14 cze 22:49
14 cze 22:56
Kasia: Eto, dalej nie wiem jak się sprawdza w takim razie czy dane rownania opisuje okrąg.. i jak
zrobic ten przyklad jeden gdzie mam tylko jeden x..
14 cze 23:11
Kasia: bardzo proszę o pomoc
14 cze 23:26
Eta:
o: x
2+y
2− ax−ay+c=0 S(x
o, y
o) , r=
√a2+b2−c >0
| | −2 | | −6 | |
1/ a) S( |
| , |
| ) => S ( 1, 3) r= √(−1)2+ (−3)2 −9 = √10−9= 1 >0
|
| | −2 | | −2 | |
równanie przedstawia okrąg
b/ spróbuj sama ........
2/ x
2+y
2+10x +24=0
| | 10 | | 0 | |
S( |
| , |
| ) => S( −5, 0) r= √(−5)2+02 −24= 1
|
| | −2 | | −2 | |
14 cze 23:36
Eta:
poprawiam chochlika w zad 1) a)
o: x2+y2−ax −by+c=0
14 cze 23:37
Godzio:
Tak właściwie to nie
√a2 + b2 − c2 > 0 tylko a
2 + b
2 − c
2 > 0
14 cze 23:40
Eta:
tak, to święta prawda

a
2+b
2 −c >0
14 cze 23:42
Eta:
i nie c
2
14 cze 23:43
Godzio:
No, to teraz jest wszystko ok
14 cze 23:45