Wyznacz miejsca zerowe
jakarta: Wyznacz miejsca zerowe funkcji:
f(x)= x3+x2−14x−24x+3
14 cze 22:38
Eta:
Df= R\ {−3}
f(x)=0 <=> x3+x2−14x−24=0 <=> ( x+2)(x+3)(x−4)=0
x= −2 v x= 4 v x= −3 −−−nie należy do D
odp: miejsca zerowe : x= −2 v x= 4
14 cze 22:52
jakarta: czyli jeżeli wyznaczam miejsca zerowe to biorę sam licznik pod uwagę bez mianownika tak?
14 cze 22:58
Magda: tak, bo pomnożysz sobie obustronnie przez mianownik i on "znika"
14 cze 23:00
Eta:
Ułamek =0 <=> gdy licznik=0 i mianownik ≠0
14 cze 23:01
jakarta: a jeżeli mam wyznaczyć zbiór argumentów dla których przyjmuje wartości nieujemne to większe
równe od zera, i wtedy mnożęprzez kwadrat mianownika i wychodzi: x∊(−∞,−2)∪(4,+∞) ?
14 cze 23:10
jakarta: chociaż wcale nie muszę obliczać tej nierówności bo jak naszkicuję wykres to widać co i jak,
tylko jest napisane że zbiór a nie przedział to może tak zosta,ć jak mam?
14 cze 23:13