matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
!!!!!!:
policzyc całke
e
1
/x
całka z
dx
x
2
e jest do potegi 1/x
14 cze 21:56
Bogdan:
1
Zastosuj podstawienie:
= t
x
14 cze 21:57
Godzio:
1
= t
x
1
−
dx = dt
x
2
1
dx = − dt
x
2
... = −∫e
t
dt = ...
14 cze 21:57
!!!!!!:
dzieki! probowałam całkowac przez czesci ale nie wychodzilo ..
14 cze 22:02