Funkcja-sprawdzenie zadania
pool: g(x)=x3−2x2−13x−10x+1 miejscem zerowym funkcji jest −5
D=R−{−1}
Wyznacz pozostałe miejsca zerowe: ze schematu Hornera wyszło mi:
f(x)=(x−5)(x2+3x+2)
(x−5)(x2+3x+3)=0⋀x∊R−{−1}
(x−5)(x+2)(x+1)=0 zatem miejscami zerowymi są
x=5 x=−2 x=−1 <− minus jeden nie należy do dziedziny
wyznaczam w jakim przedziale funkcja jest rosnąca a w jakim malejąca: narysowałam wykres i
obliczyłam najbardziej wysunięte punkty
wyszło mi że jest rosnąca kiedy x należy (−∞, −32) ∪(2, +∞)
a malejąca kiedy x∊(−32,2)
czy to jest dobrze?
14 cze 21:08
pool: może ktoś to przeanalizować

14 cze 21:36
Bogdan:
| | x3 − 2x2 − 13x − 10 | | (x + 1)(x2 − 3x − 10) | |
Przecież |
| = |
| = x2 − 3x − 10 |
| | x + 1 | | x + 1 | |
14 cze 22:01