matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
!!!!!!:
policzyc całke całka z (x
2
+4)
5
x dx Prosze o wytłumaczenie
14 cze 20:40
Godzio:
Nie ma co tłumaczyć x
2
+ 4 = t 2xdx = dt
1
xdx =
dt
2
1
... =
∫t
5
dt = ...
2
14 cze 20:44
!!!!!!:
a ten x po nawiasie ?
14 cze 20:46
!!!!!!:
dobra juz widze . dzieki
14 cze 20:48