tozsamość trygono
shuto: a cos takiego wie kos jak rozwiazac

?
tgx(1+ctg kwadrat x) 1−sin kwadrat x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1+tg kwadrat x sinx cos x
14 cze 20:26
shuto: ?
14 cze 20:36
shuto: bardzo prosze o pomoc
14 cze 20:46
Bogdan:
Najpierw zapisz zadanie porządnie i podaj pełną treść zadania, informacja: "a coś takiego ..."
nic nie mówi o poleceniu zawartym w zadaniu.
Tu obok w polu
wpisz a otrzymasz oraz w zakładce
Kliknij po więcej przykładów
masz instrukcję o sposobach zapisywania różnych symboli matematycznych.
Oczekujesz pomocy − to sformułuj i zredaguj prawidłowo swoje pytanie.
14 cze 21:00
BarteK: kurcze to jest rownanie ?
14 cze 21:00
BarteK: ja bym zrobił to zadanko.
14 cze 21:01
shuto: to jest udowodnic tożsamość wie ktos jak
14 cze 21:03
Bogdan:
shuto − jeszcze raz sugeruję Ci poprawnie napisać swoje zadanie.
14 cze 21:05
shuto:
tgx(1=ctg2x ) 1−sin2x
−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
1+tg2x sinxcosx
tu trzeba udowodnic torzsamość trygonometryczna prosze o pilna pomoc i przepraszam za bledy
ktore popelniłem
14 cze 21:07
shuto: tak jest chyba ok
14 cze 21:08
Bogdan:
Zobacz obok, jak zapisuje się kreskę ułamkowa
14 cze 21:13
Bogdan:
Twoje zadanie to:
Wykazać, że równość jest tożsamością
| tgx(1 + ctg2x) | | 1 − sin2x | |
| = |
| |
| 1 + tg2x | | sinxcosx | |
Czy tak?
14 cze 21:16
Ajtek: bogdan 
, genialny jesteś!
14 cze 21:16
shuto: | tgx(1+ctg2x) | | 1−sin2x | |
| = |
| |
| 1+tg2x | | sinxcosx | |
14 cze 21:17
shuto: tak
14 cze 21:18
Ajtek: Bez ofensa oczywiście, pisałem to zanim zdążyłes wrzucić poprawny zapis.
Miałem na myśli Twoje zdecydowanie

.
14 cze 21:18
shuto: a pomoższesz rozwiązać
14 cze 21:18
Ajtek: Skoro Bogdan czegoś wymaga, tzn, że będziesz miał rozwiązane.
A tak na marginesie jest to prawda.
14 cze 21:19
Bogdan:
Dzięki
Ajtek
14 cze 21:19
shuto: 
dziekuje
14 cze 21:20
Ajtek: Nie ma za co

.
14 cze 21:20
Bogdan:
W tożsamościach trygonometrycznych wybieramy jedną ze stron, najczęściej tę bardziej
rozbudowaną, albo tę, która zawiera tg lub ctg.
| | cosx | |
Jeśli są tg lub ctg to zamieniamy je: tgx = U{sinx}[{cosx} oraz ctgx = |
| . |
| | sinx | |
Tu lepiej jest wybrać lewą stronę:
| | tgx(1 + ctg2x) | |
L = |
| = ... wprowadź sinusy i cosinusy i pokaż swój zapis |
| | 1 + tg2x | |
14 cze 21:28
Bogdan:
| | sinx | |
Poprawiam: tgx = |
| |
| | cosx | |
14 cze 21:30
shuto: | | | |
to chyba bedzie tak |
| sry ze tak dlugo |
| | | |
ale musialem to jakos poukladac
14 cze 21:42
Bogdan:
| | sinx | |
to idź dalej, w liczniku przemnóż |
| przez wyrażenie w nawiasie |
| | cosx | |
14 cze 21:49
shuto: a jak to zrobic najpierw mnoże przez sinusa puzniej przez cos
14 cze 21:50
Bogdan:
| | 2 | | 5 | | 2 | | 2 | | 5 | |
przykład: |
| (1 + |
| ) = |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | 7 | | 3 | | 3 | | 7 | |
14 cze 21:55
shuto: | | sinx | | sinxcos2 | |
to ma być tak |
| + |
| tak czy nie tak  |
| | cosx | | cosxsin2x | |
14 cze 21:57
Bogdan:
Tak.
Czy można uprościć drugi ułamek? Jeśli tak, to uprość go
14 cze 22:05
shuto: | | cosx | |
tak (chyba ) |
| czy tak  |
| | sinx | |
14 cze 22:06
shuto: | | sinxcosx | |
i to chyba mozna pod 1 kreche wepchać  ? |
| czy tak moge zrobić  ? |
| | cosxsinx | |
14 cze 22:09
Bogdan:
Tak, zapisz teraz wynik pełnego ułamka
14 cze 22:09
14 cze 22:11
shuto: taki wyjdzie chyba
14 cze 22:11
Bogdan:
Tak odnosi się do Twojego zapisu z godziny 22:06, ale nie dotyczy zapisu z godziny 22:09
14 cze 22:12
shuto: | | sinx | | sin2x | |
U{ |
| +{cosx}{sinx}}1+ |
| |
| | cosx | | cos2x | |
14 cze 22:20
14 cze 22:24
Bogdan:
Dobrze. Zaproponuj następny krok
14 cze 22:27
shuto: dodac sin i cos

?
14 cze 22:27
Bogdan:
Sprowadź wyrażenia do wspólnych mianowników i nie pytaj się, jak to się robi.
14 cze 22:30
shuto: | | sinx | | cosx | |
nie iwem czy dobrze |
| + |
| |
| | cosxsinx | | cosxsinx | |
14 cze 22:37
shuto: | | sin2x | | cos2x | |
ma być tak |
| + |
| |
| | cosxsinx | | cosxsinx | |
14 cze 22:42
shuto: | | | |
i puźniej ma sie 1 trygonometryczną ale mamy zapis |
| |
| | | |
14 cze 22:45
shuto:
14 cze 22:54
Słownik: pÓźniej... >.<
14 cze 22:55
shuto: ja jutro zdaje majce spoko
14 cze 22:56
Bogdan:
| | cos2x | |
to wyrażenie: 1 + |
| też sprowadź do wspólnego mianownika |
| | sin2x | |
14 cze 22:58
shuto: | | 2cos2 | |
U{ tego nie jestem pewien jak coś to popraw z góry dzieki |
| |
| | cos2sin2 | |
14 cze 23:02
Bogdan:
| | a2 | | b2 | | a2 | | a2 + b2 | |
Przykład: 1 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | b2 | | b2 | | b2 | | b2 | |
14 cze 23:03
14 cze 23:08
shuto: | | 1 | | sin2x | |
i mi wyszło coś takiego |
| * |
| a tam jest 1−sin2x |
| | cosxsinx | | 1 | |
14 cze 23:11
Słownik: | 1 | | cos2α | | cos2α | | 1−sin2α | |
| * |
| = |
| = |
| |
| sinαcosα | | 1 | | sinαcosα | | sinαcosα | |
amasz
14 cze 23:13
Bogdan:
| | sin2x | |
Przepisałem po Tobie z błędem, powinno być 1 + |
| . |
| | cos2x | |
Przelicz jeszcze raz i popraw ostatni zapis, zamiast sin
2x powinien być cos
2x
14 cze 23:15
Bogdan:
Słownik − oj nieładnie pakować się na finisz, nie dałeś koledze shuto szansy
na samodzielne dokończenie zadania.
14 cze 23:18
shuto: dzieki wszystkim dobranoc
14 cze 23:22
shuto: 
spoko

jeszcze raz wielkie dzieki
14 cze 23:22