CIągi...
Wojtek2: | | 1 | |
Wyznacz ciąg geometryczny, wiedząc, ze drugi wyraz wynosi |
| , a piąty 32. |
| | 2 | |
Oblicz sumę 5 początkowych jego wyrazów
z góry dzięki
14 cze 20:25
14 cze 21:26
Wojtek2: up
14 cze 22:50
ICSP: a
5 = 32
a
5 = a
2 * q
3
a
1 = a
2 * q
a
n = a
1 * q
n−1
Teraz myślę że już z górki.
14 cze 22:52
Wojtek2: hym... ?
15 cze 00:23
Ajtek: Jest mały błąd w drugim wzorze od góry.
| | a2 | |
Nie a1 = a2 * q, tylko powinno być a1= |
| lub a2=a1*q co jest tożsame. |
| | q | |
15 cze 00:31
15 cze 00:37
Ajtek: Nie, bynajmniej ja tego nie zrobę!
Z tego wzoru wylicz q: a5 = a2 * q3
15 cze 00:39
Wojtek2: Może coś takiego : ?
a2=a1*q
a5=a1*q
4
32=q1*q
3
| | a1*q2 | |
U{32} 14= |
| redukuje a1 i q w liczniku zostaje q1 |
| | a1*q | |
64=q
15 cze 01:00
Ajtek: Wylicz z tego zworu co napisałem q.
15 cze 01:01
Wojtek2: −q3=12−32
−q3=−3112
−q=podzieliłem to przez −3 =1012
15 cze 01:05
Piotr Student: Wielka prośba mozecie mi te napisy zlikwidowac bo dalej coś szwankuje nie wiem z jakiego
powodu

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
15 cze 01:09
Ajtek: Co Ty robisz

Masz takie równanie do rozwiązania:
32=
12*q
3
15 cze 01:11