pomocy
kama:

Oblicz wysokość tego trapezu.
14 cze 19:17
Kasia: już pisze
14 cze 19:33
Darth Mazut: Zauważ, że trójkąt po prawej to połówka kwadratu, czyli jego kąty to 90, 45, 45. Trójkąt po
lewej to połówka trójkąta równobocznego tzn. jego kąty to 30, 60, 90. Z własności tych
trójkątów stwierdzasz,
że podstawa kąta po prawej = h, a podstawa trójkąta po lewej = h√3.
Teraz możesz ułożyć równanie:
10 = 4 + h + h√3
h + h√3 = 6
Po rozwiązaniu wychodzi h = 3√3−3
14 cze 19:34
Kasia: zły alarm, jedna rzecz mi popsuła wszystko

10 cm to długość całej podstawy, tak? gdyby się
znało ile wynoszą te dwa odcinki podstawy, które dzieli wysokość to już prościutkie tylko jak
to wyliczyć.. poczekajmy na kogoś mądrego
14 cze 19:36
Kasia: dobreee

nie wpadłabym na to
14 cze 19:36
Darth Mazut: Heh, a która jesteś klasa?
14 cze 19:39
Kasia: daj spokój, aż wstyd się przyznawać

2 klasa lo, wiem, że to proste, ale w tamtym momencie
nie przyszło mi to do głowy w ogóle
14 cze 19:40
Darth Mazut: podstawa czy rozszerzenie?
14 cze 19:42
kama: podstawa dzięki
14 cze 19:53
kama: le sory ale dzieki
14 cze 19:57
Kasia: podstawa
14 cze 19:58