Szybko proszę wykres funkcji
gabrys332: Punkt A(−1,2) należą do wykresy funkcji: y=[(a−2)2−(a−1)(a+1)]x+3
1.wyznacz współczynniki a i podaj wzór funkcji
2.Oblicz współrzędne punktów przecięcia się wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych
3.Oblicz pole figury ograniczonej wykresem tej funkcji oraz z osią OX i OY
14 cze 11:57
gabrys332: POMOC

SZYBKO
14 cze 12:08
Godzio:
Zaraz pomogę
14 cze 12:13
Godzio:
y = [(a − 2)
2 − (a − 1)(a + 1) ]x + 3 A(−1,2)
2 = (a
2 − 4a + 4 − a
2 + 1) * (−1) + 3
0 = 4a − 5 + 1
4 = 4a
a = 1
y = x + 3
Z OX: (0,3) Z OY(−3,0)
14 cze 12:15
gabrys332: Dzięki wielkie
14 cze 12:17