szeregi
dziuba: Pilne! Pięknie proszę.Proszę o wyjaśnienie definicji szeregu zbieżnego i warunkowo zbieżnego na
przykładzie szeregu harmonicznego i anharmonicznego.
14 cze 10:23
rudy:

ja tez tego potrzebuję. zaliczenie za godzinę proszę
14 cze 12:29
Ewelka076: Już piszę odp
14 cze 13:39
Ewelka076: szereg harmoniczny ∑1/n jest rozbieżny do +∞.Ciąg sum częściowych to A=1+1/2+...+1/n więc jest
rosnący. Wiemy zże każdy ciąg monotoniczny jest zbiezny wtedy i tylko wtedy gdy jest
ograniczony. Badając ograniczonośc ciągu otrzymujemy 1+n*1/2 zatem podciąg ciagu A jest
nieograniczony. Stad lim A=+∞ wiec ∑1/n=+∞ przykład ten wskazuje ze szereg moze byc rozbiezny
do +∞ mimo ze ciag a jest zbiezny do 0. zatem równosc lim a=0 jest warunkiem koniecznym
zbieżności szeregu ∑A
14 cze 13:45